Zašto je jod važan?
Jod je esencijalni mineral koji naše tijelo ne može samo proizvesti, a ključan je za pravilno funkcionisanje štitne žlijezde. Ova mala žlijezda utiče na rad hormona, metabolizam i opšte zdravlje organizma. Iako našem tijelu treba vrlo mala količina joda (oko 150 mikrograma dnevno za odrasle), njegov nedostatak može dovesti do umora, usporenog metabolizma, problema s koncentracijom i hormonskih poremećaja.
Srećom, priroda nam nudi mnoštvo namirnica bogatih jodom. Evo pet najboljih načina kako da ga prirodno unesete u organizam:
1. Jodirana kuhinjska so
Najjednostavniji način da unesete jod je korištenje jodirane soli. Međutim, važno je dodavati je u jela tek pred kraj kuhanja jer se prilikom termičke obrade gubi dio joda. Takođe, umjerenost je ključna – koristite so pažljivo, ali redovno.
2. Morska riba
Ribe poput bakalara, tune, sardine i lososa odličan su izvor joda. Osim što obiluju ovim mineralom, bogate su i omega-3 masnim kiselinama, što ih čini dvostruko korisnim za zdravlje srca i mozga. Preporučuje se barem dva puta sedmično uvrstiti ribu u jelovnik.
3. Plodovi mora
Alge, školjke i škampi posebno su bogati jodom. Japanska kuhinja često se oslanja na morske alge poput nori ili kombu, koje sadrže značajne količine ovog minerala. Ukoliko volite morske specijalitete, ovo je ukusan i efikasan način da nadoknadite jod.
4. Mliječni proizvodi, jaja i voda
Mlijeko, jogurt, sir i jaja sadrže manje količine joda koje se svakodnevnim unosom akumuliraju. Jedna šolja mlijeka može sadržavati i do 25 mikrograma joda. Takođe, na tržištu se može pronaći prirodno mineralna voda bogata ovim elementom.
5. Orasi
Mladi zeleni plodovi oraha u kombinaciji s medom tradicionalno se smatraju prirodnim lijekom za podršku radu štitne žlijezde. Osim što su ukusni, sadrže i aminokiselinu tirozin, koja zajedno s jodom igra važnu ulogu u proizvodnji hormona štitne žlijezde.
Zaključak
Jod je sitan, ali izuzetno važan mineral za zdravlje našeg tijela. Nedostatak može biti ozbiljan, ali uz balansiranu ishranu lako je osigurati njegov dovoljan unos. Kombinovanjem ribe, morskih plodova, mliječnih proizvoda, jodirane soli i orašastih plodova, štitna žlijezda će dobiti sve što joj je potrebno za pravilan rad.
Brinite o sebi i uvedite ove namirnice u svakodnevnu ishranu – vaše tijelo će vam biti zahvalno!