-
Priprema20 min
-
Kuhanje25 minuta
-
Broj osoba12
Sastojci
Koraci
Prvo pripremiti agdu za hurmašice. U šerpu dodati šećer i vodu.
Nakon što zavri kuhati oko 15 minuta na srednje jakoj temperaturi.
Zatim dodati sok od limuna. Izmiješati i ugasiti šporet.
Tijesto: U zdjelu dodati brašno, griz i sodu. Izmiješati.
Zatim dodati maslac, mlijeko, ulje i pavlaku. Izmiješati.
Punjenje: U manju zdjelu dodati pastu od hurmi i mljevene bademem. Izmiješati.
Uz pomoć kašike za sladoled uzimati tijesto, a zatim ga razvaljati u krug. Na sredinu svakog kruga staviti punjenje, pa zatvoriti obje strane tijesta spajajući ih na sredini.
Ponavljati postupak dok ne potrošite sve tijesto.
Hurmašice redati na pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 25 minuta.
Hurmašice prebaciti u drugi, manji pleh.
Vruće hurmašice preliti hladnom agdom.
Sačekati da se ohlade, a zatim poslužite. Prijatno!
Hurmašice s pastom od hurmi i bademima
Sastojci
Follow The Directions
Prvo pripremiti agdu za hurmašice. U šerpu dodati šećer i vodu.
Nakon što zavri kuhati oko 15 minuta na srednje jakoj temperaturi.
Zatim dodati sok od limuna. Izmiješati i ugasiti šporet.
Tijesto: U zdjelu dodati brašno, griz i sodu. Izmiješati.
Zatim dodati maslac, mlijeko, ulje i pavlaku. Izmiješati.
Punjenje: U manju zdjelu dodati pastu od hurmi i mljevene bademem. Izmiješati.
Uz pomoć kašike za sladoled uzimati tijesto, a zatim ga razvaljati u krug. Na sredinu svakog kruga staviti punjenje, pa zatvoriti obje strane tijesta spajajući ih na sredini.
Ponavljati postupak dok ne potrošite sve tijesto.
Hurmašice redati na pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 25 minuta.
Hurmašice prebaciti u drugi, manji pleh.
Vruće hurmašice preliti hladnom agdom.
Sačekati da se ohlade, a zatim poslužite. Prijatno!
Ocijeni