Trileće kolač

Trileće kolač recept
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    40 min
  • Broj osoba
    16

Sastojci

Koraci

Korak 1

Karamel sos: U manju šerpu dodajte 1 kašiku šećera, protresite s vremena na vrijeme i sačekajte dok se šećer ne otopi i poprimi karamel boju.

Korak 2

Nakon što se šećer potpuno otopi, smanjite temperaturu i dodajte maslac. Izmiješajte.

Korak 3

Nakon što se maslac otopi, dodajte 200 ml vrhnja za šlag i kuhajte miješajući dok sos ne dobije konzistenciju. Skinite s kola i ostavite po strani.

Korak 4

Kora: U zdjelu dodajte jaja i 180 g šećera. Miješajte oko 5 minuta, dok ne postane pjenasto.

Korak 5

Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro izmiješajte špatulom i tijesto za koru je spremno.

Korak 6

Pekač 28x28 cm obložite papirom za pečenje.

Korak 7

Izlijte tijesto i ravnomjerno ga rasporedite.

Korak 8

Prvo peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C, a zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta.

Korak 9

Nakon što se malo ohladi, izvadite koru iz pekača i skinuti papir za pečenje. Vratite koru nazad u pekač i na njemu napravite rupe uz pomoć čačkalice da bolje upije sirup od mlijeka.

Korak 10

Sirup od mlijeka: U zdjelu dodajte 700 ml mlijeka, šećer u prahu, 200 ml vrhnja za šlag i burbon vaniliju. Izmiješajte.

Korak 11

Sirup od mlijeka prelijte preko kore i sačekajte da upije sav sirup.

Korak 12

Šlag: U zdjelu dodajte 200 ml hladnog mlijeka i šlag pjenu. Izmiješajte.

Korak 13

Zatim odvojite 1-2 kašike šlaga u posebnu zdjelu i ostavite u frižider, a ostatkom ravnomjerno premažite koru.

Korak 14

Preko šlaga ravnomjerno prelijte ohlađenim karamel sosom.

Korak 15

Preko karamel sosa povući tanke linije sa šlagom koji ste odvojili, a zatim uz pomoć čačkalice napravite šare.

Korak 16

Ostavite kolač u frižider da se dobro ohladi. Izrežite i poslužite. Prijatno!

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!