-
Priprema20 min
-
Kuhanje10 min
Ramazan pidesi je ukusni, tradicionalni turski hljeb koji se peče tokom mjeseca Ramazana. Ovaj mekani hljeb se pravi od brašna, kvasca, vode i malo šećera, a odličan je za prekid posta – iftar. Njegov okrugli oblik simbolizuje jedinstvo i zajedništvo, što ga čini obaveznim izborom za svaki ramazanski sto.
Sastojci
Koraci
Toploj vodi dodajte šećer i kvasac. Izmiješajte i sačekajte 5 minuta da se kvasac aktivira.
U zdjelu dodajte brašno i so. Izmiješajte. Zatim dodajte vodu sa kvascem i 1 kašiku maslinovog ulja.
Miješajte oko 10 minuta dok ne dobijete glatko elastično tijesto.
Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi oko 2 sata ili dok se tijesto ne udupla.
Pobrašnite radnu površinu. Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela i oblikujte loptice.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se odmara 15 minuta.
Po potrebi tijesto pobrašnite a zatim razvucite rukama.
Pleh obložite papirom za pečenje i pospite grizom.
Prebacite razvučeno tijesto na pleh. Isto uradite i sa drugog lopticom.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
U manju zdjelu dodajte jogurt, žumanjak i kašiku maslinovog ulja. Izmiješajte i premažite preko tijesta.
Prstima utisnuti mustru i posuti ćurokotom i susamom.
Pecite na 200°C, 10 minuta.
Pratite nas na Instagramu njam.ba za još ukusnih turskih recepata, isprobajte naš recept kod kuće i ne zaboravite ostaviti komentar i sa nama podijeliti svoje mišljenje.
Turski ramazan pidesi
Sastojci
Follow The Directions
Toploj vodi dodajte šećer i kvasac. Izmiješajte i sačekajte 5 minuta da se kvasac aktivira.
U zdjelu dodajte brašno i so. Izmiješajte. Zatim dodajte vodu sa kvascem i 1 kašiku maslinovog ulja.
Miješajte oko 10 minuta dok ne dobijete glatko elastično tijesto.
Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi oko 2 sata ili dok se tijesto ne udupla.
Pobrašnite radnu površinu. Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela i oblikujte loptice.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se odmara 15 minuta.
Po potrebi tijesto pobrašnite a zatim razvucite rukama.
Pleh obložite papirom za pečenje i pospite grizom.
Prebacite razvučeno tijesto na pleh. Isto uradite i sa drugog lopticom.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
U manju zdjelu dodajte jogurt, žumanjak i kašiku maslinovog ulja. Izmiješajte i premažite preko tijesta.
Prstima utisnuti mustru i posuti ćurokotom i susamom.
Pecite na 200°C, 10 minuta.
Pratite nas na Instagramu njam.ba za još ukusnih turskih recepata, isprobajte naš recept kod kuće i ne zaboravite ostaviti komentar i sa nama podijeliti svoje mišljenje.
Ocijeni