-
Priprema20 min
-
Kuhanje20 min
Sastojci
Koraci
Uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, ovaj baguette možete pripremiti kod kuće i uživati u pravom pekarskom iskustvu. Idealan je za doručak, užinu ili večeru, a savršeno se slaže s čorbama, salatama. Uživajte u svakom zalogaju, jer domaći hljeb uvijek ima poseban okus!
U zdjelu dodajte toplu vodu, kvasac i šećer. Iziješajte.
Sačekajte par minuta da se kvasac aktivira a zatim dodajte brašno i so. Mijesite oko 10 minuta.
Dobijeno tijesto podijelite na dva dijela, a zatim ga na laganoj pobrašnjenoj površini razvaljajte (približno dužini pleha).
Zarolajte dužom stranom i stavite u pleh za baguette ili na pleh obložen papirom za pečenje.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 45-60 minuta na toplom mjestu.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Oštrim nožem zarežite baguette 2-3 puta, a zatim preko rasporedite kriške sira.
Pecite 18-20 minuta dok ne porumene i ne postanu hrskavi.
Izvadite iz pećnice i sačekajte da se malo ohlade prije posluživanja.
Baguette sa sirom
Sastojci
Follow The Directions
Uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, ovaj baguette možete pripremiti kod kuće i uživati u pravom pekarskom iskustvu. Idealan je za doručak, užinu ili večeru, a savršeno se slaže s čorbama, salatama. Uživajte u svakom zalogaju, jer domaći hljeb uvijek ima poseban okus!
U zdjelu dodajte toplu vodu, kvasac i šećer. Iziješajte.
Sačekajte par minuta da se kvasac aktivira a zatim dodajte brašno i so. Mijesite oko 10 minuta.
Dobijeno tijesto podijelite na dva dijela, a zatim ga na laganoj pobrašnjenoj površini razvaljajte (približno dužini pleha).
Zarolajte dužom stranom i stavite u pleh za baguette ili na pleh obložen papirom za pečenje.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 45-60 minuta na toplom mjestu.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Oštrim nožem zarežite baguette 2-3 puta, a zatim preko rasporedite kriške sira.
Pecite 18-20 minuta dok ne porumene i ne postanu hrskavi.
Izvadite iz pećnice i sačekajte da se malo ohlade prije posluživanja.