Scones sa grožđicama

Scones sa grožđicama
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    20 min
  • Broj osoba
    8

Sastojci

Koraci

Ovi domaći scones sa grožđicama idealni su za doručak, užinu ili popodnevni čaj. Hrskavi spolja, mekani iznutra, obogaćeni aromom limunove korice i mirisnog cimeta. Priprema je jednostavna, a rezultat su pogačice koje mirišu na toplinu doma. Savršeni su u kombinaciji sa krem sirom, džemom ili maslacem. Zahvaljujući suhom voću i bogatom tijestu, ovi scones će vas oduševiti svakim zalogajem. Isprobajte ovaj tradicionalni recept i uživajte u pravoj britanskoj poslastici – spremnoj za manje od sat vremena!

Korak 1

Pećnicu zagrijte na 190°C.

Korak 2

Dva pleha obložite papirom za pečenje.

Korak 3

U zdjelu dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so i koricu limuna. Izmiješajte.

Korak 4

Dodajte puter i miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Korak 5

U drugu zdjelu dodajte mlijeko, jaje i žumanjak. Izmiješajte, a zatim dodajte brašnu.

Korak 6

Miješajte spatulom ili drvenom kašikom dok ne počne da se spaja.

Korak 7

Zatim prebacite na radnu površinu.

Korak 8

Dodajte suho voće iz više puta i miješajte tijesto. Prestanite mješati kada se brašno sjedini.

Korak 9

Poravnjajte rukama, tako da tijesto bude debljine oko 2,5 cm, a zatim izrežite okruglim rezačem.

Korak 10

Redajte na pleh, ostavljajući između razmak.

Korak 11

Premažite bjelanjkom i pospite cimet šećerom.

Korak 12

Pecite oko 18-20 minuta, dok lagano ne porumene. Sačekajte da se ohaldi i poslužite sa krem sirom i slatkom.

Pogledajte još