Pileći karabatak sa roštilja

Pileći karabatak sa roštilja
  • Priprema
    10 min
  • Kuhanje
    30 min
  • Broj osoba
    4
Zamislite miris roštilja, toplo ljeto i sočne pileće karabatake koji se peku dok lagano cvrče na vatri. Marinirani u grčkom jogurtu, paradajz pasti i začinima, ovi karabataci su prava harmonija okusa – nježni, sočni i puni arome. Savršeni su za druženja uz roštilj, ali i kao porodični ručak koji podsjeća na bezbrižne trenutke. Jedan zalogaj dovoljan je da shvatite zašto je ovo jelo uvijek favorit na stolu.

Sastojci

Koraci

Korak 1

U većoj posudi izmiješajte grčki jogurt, pastu od paradajza, pastu od paprike, maslinovo ulje, so, bijeli luk u prahu i svježe mljeveni biber. Dobro sjedinite da dobijete glatku smjesu.

Korak 2

Dodajte piletinu. Umasirajte marinadu. Pobrinite se da svaki komad mesa bude ravnomjerno obložen. Pokrijte posudu folijom ili poklopcem i ostavite u frižideru najmanje 2 sata, a najbolje preko noći, kako bi meso upilo sve arome.

Korak 3

Pileće karabatake stavite na rešetku roštilja i pecite ih oko 6–8 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i dok sokovi koji izlaze iz mesa ne budu potpuno bistri. (Unutrašnja temperatura mesa treba biti oko 75°C ako koristiš termometar.)

Korak 4

Gotove karabatake skinite sa roštilja, pustite ih da odmore 5 minuta pa poslužite uz svježu salatu, pečeno povrće ili hljeb.

Pogledajte još