
-
Priprema20 min
-
Kuhanje35 min
-
Broj osoba12
Matcha je sinonim za Japan. To su posebno uzgojeni i obrađeni listovi zelenog čaja koji su samljeveni u fini prah.
Konzumira se drugačije od bilo kojeg drugog čaja koji dolazi u vrećicama čaja ili listovima. Matcha čaj u prahu se obično rastvara pomoću posebnog alata, u vodi ili mlijeku.
Matcha čaj se obično poslužuje u tradicionalnoj japanskoj ceremoniji čaja gdje se koristi matcha čaj u prahu visokog kvaliteta. Naziva se ceremonijalnom matchom.
Matcha nižeg kvaliteta se koristi u druge svrhe i često se naziva kulinarskom matchom. U kulinarskom svijetu, matcha čaj u prahu ne samo da daje okus, već i boji hranu poput mochija, sladoleda i rezanaca.
A danas s vama dijelimo recept za vrtložni hljeb koji koristi matcha čaj u prahu za tu živahnu zelenu boju.
Ovaj matcha hljeb s vrtlogom je tako mekan i pahuljast. Prekrasan vrtložni izgled mu zaista daje divan dodir. Pravljenje ovog hljeba s vrtlogom je lakše nego što izgleda, vjerujte mi. Ako ste ljubitelj matcha čaja, možda biste željeli napraviti ovaj recept.
Sastojci
Koraci
U zdjelu dodajte toplu vodu, 85 g meda i kvasac. Izmiješajte. Sačekajte da se kvasac aktivira, oko 5 minuta.
U posudu za mikser dodajte brašno, so, mlijeko u prahu, otopljeni maslac i smjesu kvasca.
Miksajte oko 10 minuta.
Oblikujte tijesto u kuglu, a zatim je podijelite na 2 jednaka dijela.
Stavite jedno tijesto u nauljenu posudu i dobro ga premažite uljem. Zatim posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže dok ne udvostruči svoju veličinu na toplom mjestu.
Drugi dio tijesta vratite u zdjelu od miksera. Dodajte prosijan matcha prah. Miksajte dok se matcha potpuno ne sjedini s tijestom, oko 5 minuta. Stavite tijesto u nauljenu posudu i dobro ga premažite uljem. Zatim posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže dok ne udvostruči svoju veličinu na toplom mjestu.
Nadošlo matcha tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Prstima ga pritisnite u oblik pravougaonika. Zatim, koristeći oklagiju, razvaljajte tijesto na debljinu od 0,5 cm. Ostavite sa strane.
Učinite isto sa običnim tijestom. Zatim stavite razvaljano tijesto za matcha na vrh običnog tijesta. Podesite oba tijesta tako da budu iste veličine. Sada razvaljajte slojeve tijesta u pravougaonik čija je širina ista kao i kalup za hljeb.
Zatim zarolajte tijesto u roladu i stavite ga u kalup za hljeb (prethodno podmazan). Pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite da se malo nadođe, oko 30 minuta.
Premažite hljeb toplim medom, a zatim pospite sjemenkama susama.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175ºC 35 minuta ili dok se potpuno ne ispeče.
Ohladite potpuno na rešetki prije rezanja. Prijatno!
Matcha hljeb
Sastojci
Follow The Directions

U zdjelu dodajte toplu vodu, 85 g meda i kvasac. Izmiješajte. Sačekajte da se kvasac aktivira, oko 5 minuta.

U posudu za mikser dodajte brašno, so, mlijeko u prahu, otopljeni maslac i smjesu kvasca.

Miksajte oko 10 minuta.

Oblikujte tijesto u kuglu, a zatim je podijelite na 2 jednaka dijela.

Stavite jedno tijesto u nauljenu posudu i dobro ga premažite uljem. Zatim posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže dok ne udvostruči svoju veličinu na toplom mjestu.

Drugi dio tijesta vratite u zdjelu od miksera. Dodajte prosijan matcha prah. Miksajte dok se matcha potpuno ne sjedini s tijestom, oko 5 minuta. Stavite tijesto u nauljenu posudu i dobro ga premažite uljem. Zatim posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže dok ne udvostruči svoju veličinu na toplom mjestu.

Nadošlo matcha tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Prstima ga pritisnite u oblik pravougaonika. Zatim, koristeći oklagiju, razvaljajte tijesto na debljinu od 0,5 cm. Ostavite sa strane.

Učinite isto sa običnim tijestom. Zatim stavite razvaljano tijesto za matcha na vrh običnog tijesta. Podesite oba tijesta tako da budu iste veličine. Sada razvaljajte slojeve tijesta u pravougaonik čija je širina ista kao i kalup za hljeb.

Zatim zarolajte tijesto u roladu i stavite ga u kalup za hljeb (prethodno podmazan). Pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite da se malo nadođe, oko 30 minuta.

Premažite hljeb toplim medom, a zatim pospite sjemenkama susama.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175ºC 35 minuta ili dok se potpuno ne ispeče.

Ohladite potpuno na rešetki prije rezanja. Prijatno!