Baguette sa sirom

Baguette sa sirom
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    20 min

Sastojci

Koraci

Uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, ovaj baguette možete pripremiti kod kuće i uživati u pravom pekarskom iskustvu. Idealan je za doručak, užinu ili večeru, a savršeno se slaže s čorbama, salatama. Uživajte u svakom zalogaju, jer domaći hljeb uvijek ima poseban okus!

Korak 1

U zdjelu dodajte toplu vodu, kvasac i šećer. Iziješajte.

Korak 2

Sačekajte par minuta da se kvasac aktivira a zatim dodajte brašno i so. Mijesite oko 10 minuta.

Korak 3

Dobijeno tijesto podijelite na dva dijela, a zatim ga na laganoj pobrašnjenoj površini razvaljajte (približno dužini pleha).

Korak 4

Zarolajte dužom stranom i stavite u pleh za baguette ili na pleh obložen papirom za pečenje.

Korak 5

Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 45-60 minuta na toplom mjestu.

Korak 6

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Korak 7

Oštrim nožem zarežite baguette 2-3 puta, a zatim preko rasporedite kriške sira.

Korak 8

Pecite 18-20 minuta dok ne porumene i ne postanu hrskavi.

Korak 9

Izvadite iz pećnice i sačekajte da se malo ohlade prije posluživanja.

Pogledajte još