-
Priprema30 min
-
Kuhanje60 min
-
Broj osoba20
Sastojci
Koraci
Pećnicu zagrijati na 150°C.
Agda: U šerpu dodati šećer i vodu. Nakon što zavri kuhati 5 minuta. Skinuti s vatre i sačekati da se malo ohladi, a zatim dodati mlijeko i izmiješati.
Maslac otopiti. Pjenu koja nastaje tokom topljenja maslaca skidati kašikom. Nakon što se maslac otopi dodati ulje i izmiješati.
Pekač 28x28 cm podmazati.
Jufke za baklavu podijeliti na dva jednaka dijela. Izrezati na veličinu pekača.
Složiti pola pakovanja jufki, premazujući svaku.
Ravnomjerno rasporediti mljevene pistacije, a zatim na isti način složiti preostale jufke.
Premazati preostalim maslacem i izrezati.
Peći oko 60 min.
Izvaditi iz pećnice, sačekati 10 minuta a zatim preliti agdom.
Sačekati 1 h, a zatim posuti kakaom i naribanom čokoladom.
Prije posluživanja, sačekati da se ohladi.
Baklava s pistacijama
Sastojci
Follow The Directions
Pećnicu zagrijati na 150°C.
Agda: U šerpu dodati šećer i vodu. Nakon što zavri kuhati 5 minuta. Skinuti s vatre i sačekati da se malo ohladi, a zatim dodati mlijeko i izmiješati.
Maslac otopiti. Pjenu koja nastaje tokom topljenja maslaca skidati kašikom. Nakon što se maslac otopi dodati ulje i izmiješati.
Pekač 28x28 cm podmazati.
Jufke za baklavu podijeliti na dva jednaka dijela. Izrezati na veličinu pekača.
Složiti pola pakovanja jufki, premazujući svaku.
Ravnomjerno rasporediti mljevene pistacije, a zatim na isti način složiti preostale jufke.
Premazati preostalim maslacem i izrezati.
Peći oko 60 min.
Izvaditi iz pećnice, sačekati 10 minuta a zatim preliti agdom.
Sačekati 1 h, a zatim posuti kakaom i naribanom čokoladom.
Prije posluživanja, sačekati da se ohladi.