Baklava s pistacijama

Baklava s pistacijama
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    60 min
  • Broj osoba
    20

Sastojci

Koraci

Korak 1

Pećnicu zagrijati na 150°C.

Korak 2

Agda: U šerpu dodati šećer i vodu. Nakon što zavri kuhati 5 minuta. Skinuti s vatre i sačekati da se malo ohladi, a zatim dodati mlijeko i izmiješati.

Korak 3

Maslac otopiti. Pjenu koja nastaje tokom topljenja maslaca skidati kašikom. Nakon što se maslac otopi dodati ulje i izmiješati.

Korak 4

Pekač 28x28 cm podmazati.

Korak 5

Jufke za baklavu podijeliti na dva jednaka dijela. Izrezati na veličinu pekača.

Korak 6

Složiti pola pakovanja jufki, premazujući svaku.

Korak 7

Ravnomjerno rasporediti mljevene pistacije, a zatim na isti način složiti preostale jufke.

Korak 8

Premazati preostalim maslacem i izrezati.

Korak 9

Peći oko 60 min.

Korak 10

Izvaditi iz pećnice, sačekati 10 minuta a zatim preliti agdom.

Korak 11

Sačekati 1 h, a zatim posuti kakaom i naribanom čokoladom.

Korak 12

Prije posluživanja, sačekati da se ohladi.

Pogledajte još