-
Priprema30 min
-
Kuhanje45 min
-
Broj osoba20
Sastojci
Koraci
Počnite tako što ćete prvo napraviti sirup. Tako će moći da se ohladi prije nego što prelijete pečenu baklavu.
U šerpu dodajte vodu, šećer i med.
Stavite na kolo i pustite da proključa na srednje jakoj temperaturi. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte oko 10 minuta. Skinite sa kola i ostavite da se ohladi.
Jufke izrežite tako da odgovaraju posudi za pečenje.
Posudu 22x33 cm namažite maslacem.
Stavite 1/4 jufki, svaku premazujući otopljenim maslacem, zatim rasporedite 1/3 Nutelle i pospite 1/3 lješnjaka.
Postupak ponovite još 2 puta, a zatim završite sa jufkama svaku premazujući maslacem.
Izrežite baklavu, tako da dobijete male dijamantske oblike.
Premažite preostalim maslacem.
Pecite na 180°C, 45-40 minuta. Ako baklava prebrzo porumeni, smanjite temperaturu na 150°C.
Kada izvadite baklavu iz pećnice, odmah je ravnomjerno prelijte sirupom.
Ostavite baklavu na sobnoj temperaturi oko 6 sati ili preko noći, prije posluživanja.
Baklava sa Nutellom i lješnjacima
Sastojci
Follow The Directions
Počnite tako što ćete prvo napraviti sirup. Tako će moći da se ohladi prije nego što prelijete pečenu baklavu.
U šerpu dodajte vodu, šećer i med.
Stavite na kolo i pustite da proključa na srednje jakoj temperaturi. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte oko 10 minuta. Skinite sa kola i ostavite da se ohladi.
Jufke izrežite tako da odgovaraju posudi za pečenje.
Posudu 22x33 cm namažite maslacem.
Stavite 1/4 jufki, svaku premazujući otopljenim maslacem, zatim rasporedite 1/3 Nutelle i pospite 1/3 lješnjaka.
Postupak ponovite još 2 puta, a zatim završite sa jufkama svaku premazujući maslacem.
Izrežite baklavu, tako da dobijete male dijamantske oblike.
Premažite preostalim maslacem.
Pecite na 180°C, 45-40 minuta. Ako baklava prebrzo porumeni, smanjite temperaturu na 150°C.
Kada izvadite baklavu iz pećnice, odmah je ravnomjerno prelijte sirupom.
Ostavite baklavu na sobnoj temperaturi oko 6 sati ili preko noći, prije posluživanja.
Ocijeni