-
Priprema20 min
-
Kuhanje30 min
-
Broj osoba8
Sastojci
Koraci
Pripremiti bigu: U zdjelu dodati 65 ml tople vode, 75 g brašna i prstohvat kvasaca. Izmiješati.
Ostaviti da odstoji 12-18 sati. Što duže biga stoji, to će hljeb biti bolji.
U zdjelu dodati bigu i 290 ml tople vode. Izmiješati.
Zatim dodati 250 g brašna, 1 malu kašiku kvasaca i so. Izmiješati.
Smjesa će biti ljepljiva. Ostaviti da nadolazi 2 h.
Nakon što prođe 1h tijesto izmiješati, zatim pokriti i ostaviti da nadolazi još 1h.
Pleh obložiti papirom za pečenje.
Prebaciti tijesto na papir za pečenje, a zatim pobrašnjenim rukama oblikovati tijesto kao pravougaonik.
Ostaviti da nadolazi još 30 minuta.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Po vrhu pobrašniti i peći oko 20 minuta ili dok ne porumeni.
Isključiti pećnicu i ostaviti da stoji u toploj rerni još 10 minuta.
Ciabatta
Sastojci
Follow The Directions
Pripremiti bigu: U zdjelu dodati 65 ml tople vode, 75 g brašna i prstohvat kvasaca. Izmiješati.
Ostaviti da odstoji 12-18 sati. Što duže biga stoji, to će hljeb biti bolji.
U zdjelu dodati bigu i 290 ml tople vode. Izmiješati.
Zatim dodati 250 g brašna, 1 malu kašiku kvasaca i so. Izmiješati.
Smjesa će biti ljepljiva. Ostaviti da nadolazi 2 h.
Nakon što prođe 1h tijesto izmiješati, zatim pokriti i ostaviti da nadolazi još 1h.
Pleh obložiti papirom za pečenje.
Prebaciti tijesto na papir za pečenje, a zatim pobrašnjenim rukama oblikovati tijesto kao pravougaonik.
Ostaviti da nadolazi još 30 minuta.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Po vrhu pobrašniti i peći oko 20 minuta ili dok ne porumeni.
Isključiti pećnicu i ostaviti da stoji u toploj rerni još 10 minuta.