Ciabatta

Ciabatta
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    30 min
  • Broj osoba
    8

Sastojci

Koraci

Korak 1

Pripremiti bigu: U zdjelu dodati 65 ml tople vode, 75 g brašna i prstohvat kvasaca. Izmiješati.

Korak 2

Ostaviti da odstoji 12-18 sati. Što duže biga stoji, to će hljeb biti bolji.

Korak 3

U zdjelu dodati bigu i 290 ml tople vode. Izmiješati.

Korak 4

Zatim dodati 250 g brašna, 1 malu kašiku kvasaca i so. Izmiješati.

Korak 5

Smjesa će biti ljepljiva. Ostaviti da nadolazi 2 h.

Korak 6

Nakon što prođe 1h tijesto izmiješati, zatim pokriti i ostaviti da nadolazi još 1h.

Korak 7

Pleh obložiti papirom za pečenje.

Korak 8

Prebaciti tijesto na papir za pečenje, a zatim pobrašnjenim rukama oblikovati tijesto kao pravougaonik.

Korak 9

Ostaviti da nadolazi još 30 minuta.

Korak 10

Pećnicu zagrijati na 200°C.

Korak 11

Po vrhu pobrašniti i peći oko 20 minuta ili dok ne porumeni.

Korak 12

Isključiti pećnicu i ostaviti da stoji u toploj rerni još 10 minuta.

Pogledajte još