
-
Priprema20 min
-
Kuhanje20 min
-
Broj osoba8
Svima omiljene rolnice s cimetom sada se lako pripremaju u fritezi na vrući zrak!
Zahvaljujući aromatičnom cimetu i najpahuljastijem tijestu, ovaj recept će postati vaš novi favorit!
Sastojci
Koraci
Stavite mlijeko, šećer i kvasac u posudu miksera, dobro ih umutite i sačekajte 5-6 minuta.
Dodajte 40 g otopljenog maslaca i jaje i dobro umutite dok se potpuno ne sjedini.
Dodajte brašno i sol i mutite sastojke kukom na srednjoj brzini 10 minuta, dok ne dobijete glatko i ljepljivo tijesto.
Namažite zdjelu uljem, malo pokapajte po rukama i prebacite tijesto u zdjelu.
Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite tijesto sa strane 1 sat ili dok se ne udvostruči. (Vrijeme čekanja zavisi od toga koliko je topla prostorija u kojoj se nalazi posuda.)
U manju zdjelu dodajte cimet i smeđi šećer. Izmiješajte.
Pospite radnu površinu s malo brašna i stavite tijesto na nju.
Oklagijom razvaljajte tijesto 30x50 cm, stavljajući veću stranu ispred sebe.
Četkicom za tijesto premažite 40 g otopljenog maslaca po cijeloj površini tijesta, a zatim ga pospite filom od cimeta i šećera.
Zamotajte tijesto u roladu, od jedne veće strane prema drugoj, a zatim roladu izrežite na 8 jednakih dijelova.
Obložite korpu friteze papirom za pečenje, a zatim prebacite rolnice s cimetom u fritezu tako što ćete prvu staviti u sredinu, a preostale oko nje, ostavljajući malo prostora između njih.
Pokrijte rolnice s cimetom kuhinjskom krpom i ostavite ih sa strane 30-40 minuta ili dok se ne udvostruče.
Rolnice pecite na 160°C 30 minuta.
Stavite šećer u prahu i aromu vanilije u zdjelu i dobro promiješajte dok ne dobijete prilično gustu glazuru.
Izvadite korpu iz friteze na vrući zrak, ostavite rolnice s cimetom da se ohlade 5 minuta i poslužite ih s kraljevskom glazurom.
Cimet rolnice iz friteze na vrući zrak
Sastojci
Follow The Directions

Stavite mlijeko, šećer i kvasac u posudu miksera, dobro ih umutite i sačekajte 5-6 minuta.

Dodajte 40 g otopljenog maslaca i jaje i dobro umutite dok se potpuno ne sjedini.

Dodajte brašno i sol i mutite sastojke kukom na srednjoj brzini 10 minuta, dok ne dobijete glatko i ljepljivo tijesto.

Namažite zdjelu uljem, malo pokapajte po rukama i prebacite tijesto u zdjelu.

Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite tijesto sa strane 1 sat ili dok se ne udvostruči. (Vrijeme čekanja zavisi od toga koliko je topla prostorija u kojoj se nalazi posuda.)

U manju zdjelu dodajte cimet i smeđi šećer. Izmiješajte.

Pospite radnu površinu s malo brašna i stavite tijesto na nju.

Oklagijom razvaljajte tijesto 30x50 cm, stavljajući veću stranu ispred sebe.

Četkicom za tijesto premažite 40 g otopljenog maslaca po cijeloj površini tijesta, a zatim ga pospite filom od cimeta i šećera.

Zamotajte tijesto u roladu, od jedne veće strane prema drugoj, a zatim roladu izrežite na 8 jednakih dijelova.

Obložite korpu friteze papirom za pečenje, a zatim prebacite rolnice s cimetom u fritezu tako što ćete prvu staviti u sredinu, a preostale oko nje, ostavljajući malo prostora između njih.

Pokrijte rolnice s cimetom kuhinjskom krpom i ostavite ih sa strane 30-40 minuta ili dok se ne udvostruče.

Rolnice pecite na 160°C 30 minuta.

Stavite šećer u prahu i aromu vanilije u zdjelu i dobro promiješajte dok ne dobijete prilično gustu glazuru.

Izvadite korpu iz friteze na vrući zrak, ostavite rolnice s cimetom da se ohlade 5 minuta i poslužite ih s kraljevskom glazurom.