-
Priprema30 min
-
Kuhanje1 h
-
Broj osoba24
Sastojci
Koraci
Lješnjake tostirati, oguliti kožicu a zatim samljeti.
Čokoladu što sitnije isjeckati.
U zdjelu dodati lješnjake i čokoladu, dobro izmiješati.
Maslac otopiti.
Pekač 22x33 cm dobro namazati maslacem. Dno obložiti s 8 jufki, a svaku jufku premazati maslacem.
Ravnomjerno rasporediti tanak sloj fila, zatim staviti dvije jufke, svaku premazujući maslacem. Ponavljati postupak dok ne potrošite fil, baklavu završiti s tri jufke.
Uz pomoć oštrog noža izrezati baklavu.
Pećnicu zagrijati na 150°C.
Baklavu peći 1 h.
Dok se baklava peče, napraviti sirup.
U šerpu dodati šećer zajedno s vodom, nakon što zavri kuhati još 10 minuta.
Vrućim sirupom zaliti vruću baklavu.
Čokoladna baklava
Sastojci
Follow The Directions
Lješnjake tostirati, oguliti kožicu a zatim samljeti.
Čokoladu što sitnije isjeckati.
U zdjelu dodati lješnjake i čokoladu, dobro izmiješati.
Maslac otopiti.
Pekač 22x33 cm dobro namazati maslacem. Dno obložiti s 8 jufki, a svaku jufku premazati maslacem.
Ravnomjerno rasporediti tanak sloj fila, zatim staviti dvije jufke, svaku premazujući maslacem. Ponavljati postupak dok ne potrošite fil, baklavu završiti s tri jufke.
Uz pomoć oštrog noža izrezati baklavu.
Pećnicu zagrijati na 150°C.
Baklavu peći 1 h.
Dok se baklava peče, napraviti sirup.
U šerpu dodati šećer zajedno s vodom, nakon što zavri kuhati još 10 minuta.
Vrućim sirupom zaliti vruću baklavu.
Ocijeni