Čokoladna baklava

Čokoladna baklava
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    1 h
  • Broj osoba
    24

Sastojci

Koraci

Korak 1

Lješnjake tostirati, oguliti kožicu a zatim samljeti.

Korak 2

Čokoladu što sitnije isjeckati.

Korak 3

U zdjelu dodati lješnjake i čokoladu, dobro izmiješati.

Korak 4

Maslac otopiti.

Korak 5

Pekač 22x33 cm dobro namazati maslacem. Dno obložiti s 8 jufki, a svaku jufku premazati maslacem.

Korak 6

Ravnomjerno rasporediti tanak sloj fila, zatim staviti dvije jufke, svaku premazujući maslacem. Ponavljati postupak dok ne potrošite fil, baklavu završiti s tri jufke.

Korak 7

Uz pomoć oštrog noža izrezati baklavu.

Korak 8

Pećnicu zagrijati na 150°C.

Korak 9

Baklavu peći 1 h.

Korak 10

Dok se baklava peče, napraviti sirup.

Korak 11

U šerpu dodati šećer zajedno s vodom, nakon što zavri kuhati još 10 minuta.

Korak 12

Vrućim sirupom zaliti vruću baklavu.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!