-
Priprema50 min
-
Kuhanje15 min
-
Broj osoba12
Sastojci
Koraci
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Kora: Kalup dijametra 24 cm podmazati i obložiti papirom za pečenje.
U zdjelu dodati jaja, 70 g šećera, so i 1 kašiku arome vanilije. Miješati oko 10 minuta, dok se volumen ne utrostruči.
Dodati brašno iz više puta, lagano miješajući špatulom.
Dodati maslac, lagano špatulom izmiješati.
Peći oko 15 minuta, po potrebi i duže. Provjeriti čačkalicom da li je kora pečena.
Sačekati da se kora skroz ohladi.
Sirup: U manju šerpu dodati 50 g šećera i 50 ml vode. Nakon što zavri skinuti s vatre i sačekati da se skroz ohladi.
Jagode: U šerpu dodati jagode, 50 g šećera i sok od limuna. Nakon što zavri kuhati uz često miješanje 15 minuta ili dok ne postane dovoljno gusto. Skinuti s vatre i sačekati da se ohladi.
Čokoladna glazura: U zdjelu dodati čokoladu za kuhanje i 140 ml vrhnja za kolače. Otopiti na pari.
Koru staviti na mrežicu. Namočiti 1/2 sirupa. Nakon što kora upije sirup, preliti glazurom i posuti kokosom po vrhu i sa strana. Ostaviti u frižider na 30 minuta.
Mascarpone krema: U manju zdjelu dodati želatin i 4 kašike vode. Izmiješati i ostaviti da nabubri 5-10 minuta.
U zdjelu dodati mascarpone sir, šećer u prahu i 1 kašiku arome vanilije. Izmiješati.
Miješajući dodati 300 ml vrhnja za kolače.
Želatin otopiti.
U kremu dodati otopljen želatin i miješati još 30 sekundi.
Koru izvaditi iz frižidera, prerezati je tako da dobijete dvije jednake kore.
Staviti prvu koru na tacnu, oko nje prsten od kalupa i namočiti je preostalim sirupom.
Preko rasporediti fil od jagoda, ostavljajući 1 cm od ruba prazno.
Kremu ravnomjerno rasporediti uz rub, kao i preko fila od jagoda. Preko staviti drugu koru, lagano pritsinuti.
Prije posluživanja čuvati u frižideru 6 sati ili preko noći.
Čokoladna torta s jagodama i kokosom
Sastojci
Follow The Directions
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Kora: Kalup dijametra 24 cm podmazati i obložiti papirom za pečenje.
U zdjelu dodati jaja, 70 g šećera, so i 1 kašiku arome vanilije. Miješati oko 10 minuta, dok se volumen ne utrostruči.
Dodati brašno iz više puta, lagano miješajući špatulom.
Dodati maslac, lagano špatulom izmiješati.
Peći oko 15 minuta, po potrebi i duže. Provjeriti čačkalicom da li je kora pečena.
Sačekati da se kora skroz ohladi.
Sirup: U manju šerpu dodati 50 g šećera i 50 ml vode. Nakon što zavri skinuti s vatre i sačekati da se skroz ohladi.
Jagode: U šerpu dodati jagode, 50 g šećera i sok od limuna. Nakon što zavri kuhati uz često miješanje 15 minuta ili dok ne postane dovoljno gusto. Skinuti s vatre i sačekati da se ohladi.
Čokoladna glazura: U zdjelu dodati čokoladu za kuhanje i 140 ml vrhnja za kolače. Otopiti na pari.
Koru staviti na mrežicu. Namočiti 1/2 sirupa. Nakon što kora upije sirup, preliti glazurom i posuti kokosom po vrhu i sa strana. Ostaviti u frižider na 30 minuta.
Mascarpone krema: U manju zdjelu dodati želatin i 4 kašike vode. Izmiješati i ostaviti da nabubri 5-10 minuta.
U zdjelu dodati mascarpone sir, šećer u prahu i 1 kašiku arome vanilije. Izmiješati.
Miješajući dodati 300 ml vrhnja za kolače.
Želatin otopiti.
U kremu dodati otopljen želatin i miješati još 30 sekundi.
Koru izvaditi iz frižidera, prerezati je tako da dobijete dvije jednake kore.
Staviti prvu koru na tacnu, oko nje prsten od kalupa i namočiti je preostalim sirupom.
Preko rasporediti fil od jagoda, ostavljajući 1 cm od ruba prazno.
Kremu ravnomjerno rasporediti uz rub, kao i preko fila od jagoda. Preko staviti drugu koru, lagano pritsinuti.
Prije posluživanja čuvati u frižideru 6 sati ili preko noći.