Čokoladna torta s jagodama i kokosom

Čokoladna torta s jagodama i kokosom
  • Priprema
    50 min
  • Kuhanje
    15 min
  • Broj osoba
    12

Sastojci

Koraci

Korak 1

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Korak 2

Kora: Kalup dijametra 24 cm podmazati i obložiti papirom za pečenje.

Korak 3

U zdjelu dodati jaja, 70 g šećera, so i 1 kašiku arome vanilije. Miješati oko 10 minuta, dok se volumen ne utrostruči.

Korak 4

Dodati brašno iz više puta, lagano miješajući špatulom.

Korak 5

Dodati maslac, lagano špatulom izmiješati.

Korak 6

Peći oko 15 minuta, po potrebi i duže. Provjeriti čačkalicom da li je kora pečena.

Korak 7

Sačekati da se kora skroz ohladi.

Korak 8

Sirup: U manju šerpu dodati 50 g šećera i 50 ml vode. Nakon što zavri skinuti s vatre i sačekati da se skroz ohladi.

Korak 9

Jagode: U šerpu dodati jagode, 50 g šećera i sok od limuna. Nakon što zavri kuhati uz često miješanje 15 minuta ili dok ne postane dovoljno gusto. Skinuti s vatre i sačekati da se ohladi.

Korak 10

Čokoladna glazura: U zdjelu dodati čokoladu za kuhanje i 140 ml vrhnja za kolače. Otopiti na pari.

Korak 11

Koru staviti na mrežicu. Namočiti 1/2 sirupa. Nakon što kora upije sirup, preliti glazurom i posuti kokosom po vrhu i sa strana. Ostaviti u frižider na 30 minuta.

Korak 12

Mascarpone krema: U manju zdjelu dodati želatin i 4 kašike vode. Izmiješati i ostaviti da nabubri 5-10 minuta.

Korak 13

U zdjelu dodati mascarpone sir, šećer u prahu i 1 kašiku arome vanilije. Izmiješati.

Korak 14

Miješajući dodati 300 ml vrhnja za kolače.

Korak 15

Želatin otopiti.

Korak 16

U kremu dodati otopljen želatin i miješati još 30 sekundi.

Korak 17

Koru izvaditi iz frižidera, prerezati je tako da dobijete dvije jednake kore.

Korak 18

Staviti prvu koru na tacnu, oko nje prsten od kalupa i namočiti je preostalim sirupom.

Korak 19

Preko rasporediti fil od jagoda, ostavljajući 1 cm od ruba prazno.

Korak 20

Kremu ravnomjerno rasporediti uz rub, kao i preko fila od jagoda. Preko staviti drugu koru, lagano pritsinuti.

Korak 21

Prije posluživanja čuvati u frižideru 6 sati ili preko noći.

Pogledajte još