Čupavci

Čupavci
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    20 min
  • Broj osoba
    24
Čupavci

Sastojci

Koraci

Korak 1

Pećnicu zgrijte na 170°C.

Korak 2

Pleh 23x33 cm obložite papirom za pečenje.

Korak 3

Biskvit: Odvojite bjelance od žumanca.

Korak 4

U zdjeli miješajte žumanjke sa 100 g šećera i aromom vanilije dok ne dobiju svijetlo žutu boju.

Korak 5

Miješajući postepeno dodajite ulje, a zatim mlijeko.

Korak 6

U drugoj zdjeli zmiješajte bjelanjke sa solju. Miješajte dok ne postane pjenasto, a zatim postepeno dodajte preostalih 100 g šećera. Nastavite miksati dok ne dobijete snijeg.

Korak 7

Lagano umiješajte špatulom smjesu od žumanjaka u snijeg od bjelanjaka.

Korak 8

Postepeno prosijte brašno i prašak za pecivo preko smjese od jaja i lagano umiješajte špatulom.

Korak 9

Sipajte smjesu u pripremljeni pleh.

Korak 10

Pecite 20-25 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.

Korak 11

Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 10 minuta.

Korak 12

Zatim izvadite iz pleha i sačekajte da se potpuno ohladi.

Korak 13

Čokoladni sos: U manju šerpu dodajte 135 g šećera i kakao prah. Miješajte da se sjedini, a zatim dodajte vodu. Dobro izmiješajte.

Korak 14

Dodajte maslac i kuhajte na srednje jakoj temperaturi miješajući oko 4-5 minuta.

Korak 15

Skinite sa kola i dodajte aromu vanilije i komadiće čokolade.

Korak 16

Miješajte dok se čokolada ne otopi.

Korak 17

Biskvit izrežite po želji.

Korak 18

Svaki komad biskvita umačite u čokoladni sos, a zatim uvaljajte u kokos.

Korak 19

Prije serviranja čuvati u frižideru najmanje 1 sat.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!