Domaći cheeseburgeri

Domaći cheeseburgeri
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    30 min
  • Broj osoba
    4

Sastojci

Koraci

Korak 1

Vekne: U manju zdjelu dodajte toplu vodu, mlijeko, kvasac i šećer. Izmiješajte i ostavite sa strane dok se kvasac aktivira.

Korak 2

U zdjelu samostojećeg miksera dodajte brašno, maslac, 1/2 male kašike soli, 1 jaje i smjesu sa kvascem.

Korak 3

Stavite da se mijesi 4-5 minuta. Od tijesta oblikujte loptu, vratite nazad u zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadolazi na toplom mjestu oko 45 minuta.

Korak 4

Pobrašnite radnu površinu. Premijestite tijesto, a zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela, a zatim oblikujte loptice.

Korak 5

Redajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Korak 6

Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadolazi na toplom mjestu 45 minuta.

Korak 7

U manju zdjelu dodajte jaje, izmiješajte i premažite vekne, a zatim pospite susamom.

Korak 8

Pecite na 200°C, 15-20 minuta.

Korak 9

Izvadite vekne iz pećnice i sačekajte da se ohlade.

Korak 10

Pljeskavice: U zdjelu dodajte mljeveno meso i po želji soli i bibera. Mijesite rukama 2-3 minute.

Korak 11

Dobijenu smjesu podijelite na 4 jednaka dijela, a zatim oblikujte kuglice.

Korak 12

Zatim spoljoštite mesne kuglice kako biste dobili pljeskavice.

Korak 13

U manju zdjelu dodajte senf, majonezu i kiselu krastavicu. Izmiješajte.

Korak 14

Vekne tostirajte.

Korak 15

U grill tavi zagrijte malo ulja. Dodajte pljeskavice i pecite oko 2 minute sa jedne strane, a zatim okrenite i pecite s druge strane još 2 minute.

Korak 16

Donji dio vekne namažite umakom od senfa i majoneze, zatim stavite pljeskavicu, 2 lista cheddara, paradajz, luk i zelenu salatu.

Korak 17

Gornji dio vekne namažite ketchupom i pokopite. Prijatno!

Pogledajte još