Domaći sushi sa lososom i krastavcem

Domaći sushi sa lososom i krastavcem
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    10 min
  • Broj osoba
    2

Isprobajte jednostavan recept za domaći sushi sa dimljenim lososom i krastavcem, savršen za ljubitelje japanske kuhinje! Priprema ovog sushija ne zahtijeva sirovu ribu, već koristi dimljeni losos, svježi krastavac i lagano začinjenu sushi rižu.

U receptu se koristi i omlet, koji se sjajno slaže s ostalim sastojcima, čineći sushi bogatim i zasitnim. Ako tražiš brz, zdrav i ukusan obrok za dvoje – ovaj domaći sushi je pravi izbor!

Domaći sushi sa lososom i krastavcem

Sastojci

Koraci

Korak 1

Rižu isperite više puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.

Korak 2

Stavite rižu u šerpu, dodajte 200 ml vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim stavite na kolo.

Korak 3

Kada voda provri, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte 10 minuta bez otvaranja poklopca.

Korak 4

Skinite s kola i ostavite poklopljeno još 10 minuta.

Korak 5

U manjoj posudi pomiješajte rižino sirće, šećer i so dok se sve ne rastopi. Dodajte ovu smjesu u skuhanu rižu i lagano promiješajte. Pustite da se riža potpuno ohladi prije upotrebe.

Korak 6

U manju zdjelu dodajte jaje i malo soli. Dobro izmiješajte.

Korak 7

U tavi zagrijte 1 kašiku ulja. Dodajte umućeno jaje. Kada je omlet pečen, urolajte ga. Omlet zatim izrežite na trakice i dodajte riži. Izmiješajte.

Korak 8

Na kuhinjsku površinu stavite plastičnu foliju pa na nju tanke kriške krastavice tako da su upletene. Na to zatim stavite 1 list norija.

Korak 9

Rasporedite 1/2 ohlađene sushi riže na nori. Lagano pritisnite prstima (možete ih malo navlažiti).

Korak 10

Zatim stavite 1/2 dimljenog lososa.

Korak 11

Pažljivo zarolajte koristeći foliju kao pomoć. Pritisnite da rolnica dobije čvrst oblik.

Korak 12

Isijecite vlažnim nožem na komade i poslužite.

Pogledajte još