Domaći sushi sa lososom i špinatom

Domaći sushi sa lososom i krastavcem
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    10 min
  • Broj osoba
    2

Napravite kod kuće domaći sushi sa lososom, obogaćen kuhanim špinatom i tankim slojem omleta za savršenu teksturu i autentičan japanski okus. Ovaj sushi recept je jednostavan i idealan za romantičnu večeru, druženja ili lagani ručak. Koristimo rižu za sushi, nori, dimljeni losos i omlet kako bismo dobili bogat i hranjiv obrok koji je i vizualno atraktivan.

Sastojci

Koraci

Korak 1

Rižu isperite više puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.

Korak 2

Stavite rižu u šerpu, dodajte 200 ml vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim stavite na kolo.

Korak 3

Kada voda provri, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte 10 minuta bez otvaranja poklopca.

Korak 4

Skinite s kola i ostavite poklopljeno još 10 minuta.

Korak 5

U manjoj posudi pomiješajte rižino sirće, šećer i so dok se sve ne rastopi. Dodajte ovu smjesu u skuhanu rižu i lagano promiješajte. Pustite da se riža potpuno ohladi prije upotrebe.

Korak 6

U manju zdjelu dodajte jaja i malo soli. Dobro izmiješajte

Korak 7

U tavi zagrijte 1 kašiku ulja. Dodajte 1/2 umućenih jaja. Pečen omlet prebacite na tanjir a zatim ispecite još jedan.

Korak 8

Na kuhinjsku površinu stavite plastičnu foliju pa na nju jedan omlet. Na to zatim stavite 1 list norija.

Korak 9

Rasporedite 1/2 ohlađene sushi riže na nori. Lagano pritisnite prstima (možete ih malo navlažiti).

Korak 10

Zatim stavite 1/2 kuhanog špinata i 1/2 dimljenog lososa.

Korak 11

Pažljivo zarolajte koristeći foliju kao pomoć. Pritisnite da rolnica dobije čvrst oblik. Postupka ponovite još jednom,

Korak 12

Isijecite vlažnim nožem na komade i poslužite.

Pogledajte još