Domaći sushi sa ribljim štapićima

Domaći sushi sa ribljim štapićima
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    10 min
  • Broj osoba
    2

Sushi ne mora biti komplikovan da bi bio poseban. 
Ova jednostavna verzija sa ribljim štapićima i hrskavom zelenom salatom donosi vam duh Japana pravo u kuhinju – a ne traži puno vremena ni skupih sastojaka.

Riža je lagana i mekana, listovi salate daju svježinu, a riblji štapići hrskavost i poznat okus koji svi volimo. Svaki zalogaj je mala kombinacija tekstura i ukusa, idealna za druženja, večere kod kuće ili kada želite napraviti nešto drugačije.

Nemojte čekati da odete u restoran – napravite svoj sushi sami i uživajte u osjećaju ponosa dok servirate vlastite rolnice.

 Probajte, zabavite se u pripremi i otkrijte koliko sushi može biti jednostavan i ukusan!

Sastojci

Koraci

Korak 1

Rižu isperite više puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.

Korak 2

Stavite rižu u šerpu, dodajte 200 ml vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim stavite na kolo.

Korak 3

Kada voda provri, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte 10 minuta bez otvaranja poklopca.

Korak 4

Skinite s kola i ostavite poklopljeno još 10 minuta.

Korak 5

U manjoj posudi pomiješajte rižino sirće, šećer i so dok se sve ne rastopi. Dodajte ovu smjesu u skuhanu rižu i lagano promiješajte. Pustite da se riža potpuno ohladi prije upotrebe.

Korak 6

Rasporedite 1/2 ohlađene sushi riže na nori. Lagano pritisnite prstima (možete ih malo navlažiti).

Korak 7

Zatim stavite 2 lista zelene salate i 2 riblja štapića.

Korak 8

Pažljivo zarolajte koristeći foliju kao pomoć. Pritisnite da rolnica dobije čvrst oblik. Postupka ponovite još jednom.

Korak 9

Isijecite vlažnim nožem na komade i poslužite.

Pogledajte još