Domaći sushi sa surimijem, krastavcem i zelenom salatom

Domaći sushi sa surimijem, krastavcem i zelenom salataom
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    10 min
  • Broj osoba
    2

Pripremi ukusan i jednostavan domaći sushi sa surimijem, krastavcem i zelenom salatom – savršen izbor za lagani ručak ili večeru! Ovaj recept ne koristi sirovu ribu, već surimi štapiće, svježe povrće i omlet, sve umotano u nori alge i sushi rižu.

Idealan je za početnike koji žele da isprobaju japansku kuhinju kod kuće, bez komplikovanih sastojaka. Ukusno, zdravo i brzo gotovo – uživaj u svom prvom domaćem sushi rolnicu!

Domaći sushi sa surimijem, krastavcem i zelenom salataom

Sastojci

Koraci

Korak 1

Rižu isperite više puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.

Korak 2

Stavite rižu u šerpu, dodajte 200 ml vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim stavite na kolo.

Korak 3

Kada voda provri, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte 10 minuta bez otvaranja poklopca.

Korak 4

Skinite s kola i ostavite poklopljeno još 10 minuta.

Korak 5

U manjoj posudi pomiješajte rižino sirće, šećer i so dok se sve ne rastopi. Dodajte ovu smjesu u skuhanu rižu i lagano promiješajte. Pustite da se riža potpuno ohladi prije upotrebe.

Korak 6

U manju zdjelu dodajte jaja i malo soli. Dobro izmiješajte.

Korak 7

U tavi zagrijte 1 kašiku ulja. Dodajte umućena jaja. Kada je omlet pečen, urolajte ga. Omlet prepolovite po dužini.

Korak 8

Na kuhinjsku površinu stavite plastičnu foliju pa na nju list norija.

Korak 9

Rasporedite 1/2 ohlađene sushi riže na nori. Lagano pritisnite prstima (možete ih malo navlažiti).

Korak 10

Zatim stavite 2 lista zelene salate, 2 komada surimija, krastavac i 1/2 omleta.

Korak 11

Pažljivo zarolajte koristeći foliju kao pomoć. Pritisnite da rolnica dobije čvrst oblik.

Korak 12

Isijecite vlažnim nožem na komade i poslužite.

Pogledajte još