
-
Priprema30 min
-
Kuhanje10 min
-
Broj osoba2
Pripremi ukusan i jednostavan domaći sushi sa surimijem, krastavcem i zelenom salatom – savršen izbor za lagani ručak ili večeru! Ovaj recept ne koristi sirovu ribu, već surimi štapiće, svježe povrće i omlet, sve umotano u nori alge i sushi rižu.
Idealan je za početnike koji žele da isprobaju japansku kuhinju kod kuće, bez komplikovanih sastojaka. Ukusno, zdravo i brzo gotovo – uživaj u svom prvom domaćem sushi rolnicu!
Sastojci
Koraci
Rižu isperite više puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.
Stavite rižu u šerpu, dodajte 200 ml vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim stavite na kolo.
Kada voda provri, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte 10 minuta bez otvaranja poklopca.
Skinite s kola i ostavite poklopljeno još 10 minuta.
U manjoj posudi pomiješajte rižino sirće, šećer i so dok se sve ne rastopi. Dodajte ovu smjesu u skuhanu rižu i lagano promiješajte. Pustite da se riža potpuno ohladi prije upotrebe.
U manju zdjelu dodajte jaja i malo soli. Dobro izmiješajte.
U tavi zagrijte 1 kašiku ulja. Dodajte umućena jaja. Kada je omlet pečen, urolajte ga. Omlet prepolovite po dužini.
Na kuhinjsku površinu stavite plastičnu foliju pa na nju list norija.
Rasporedite 1/2 ohlađene sushi riže na nori. Lagano pritisnite prstima (možete ih malo navlažiti).
Zatim stavite 2 lista zelene salate, 2 komada surimija, krastavac i 1/2 omleta.
Pažljivo zarolajte koristeći foliju kao pomoć. Pritisnite da rolnica dobije čvrst oblik.
Isijecite vlažnim nožem na komade i poslužite.
Domaći sushi sa surimijem, krastavcem i zelenom salatom
Sastojci
Follow The Directions

Rižu isperite više puta u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.

Stavite rižu u šerpu, dodajte 200 ml vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim stavite na kolo.

Kada voda provri, smanjite temperaturu na najnižu i kuhajte 10 minuta bez otvaranja poklopca.

Skinite s kola i ostavite poklopljeno još 10 minuta.

U manjoj posudi pomiješajte rižino sirće, šećer i so dok se sve ne rastopi. Dodajte ovu smjesu u skuhanu rižu i lagano promiješajte. Pustite da se riža potpuno ohladi prije upotrebe.

U manju zdjelu dodajte jaja i malo soli. Dobro izmiješajte.

U tavi zagrijte 1 kašiku ulja. Dodajte umućena jaja. Kada je omlet pečen, urolajte ga. Omlet prepolovite po dužini.

Na kuhinjsku površinu stavite plastičnu foliju pa na nju list norija.

Rasporedite 1/2 ohlađene sushi riže na nori. Lagano pritisnite prstima (možete ih malo navlažiti).

Zatim stavite 2 lista zelene salate, 2 komada surimija, krastavac i 1/2 omleta.

Pažljivo zarolajte koristeći foliju kao pomoć. Pritisnite da rolnica dobije čvrst oblik.

Isijecite vlažnim nožem na komade i poslužite.