
-
Priprema20 min
-
Kuhanje50 min
-
Broj osoba6
Napravite savršen grčki gyros kod kuće u fritezi na vrući zrak – hrskava piletina, domaće tople pite i svježi sastojci, sve bez kapljice ulja viška!
Dodajte pomfrit, paradajz, luk i umak od majoneze i ketchupa za pun okus mediteranske ulice – brzo, jednostavno i bez masnoće. Idealan ručak za cijelu porodicu!
Sastojci
Koraci
Gyros: U zdjelu dodajte piletinu, 2 kašike maslinovog ulja, dimljenu papriku, bijeli luk u prahu, 1 malu kašiku soli i biber. Dobro izmješajte kako bi piletina bila ravnomjerno začinjena sa svih strana.
Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u fružider na 2-3 sata.
Pecite piletinu 20 minuta, u fritezi na vrući zrak zagrijanoj na 200°C.
Sačekajte 5 minuta da se piletina malo ohladi a zatim je izrežite na manje komade.
Pita: U zdjelu od miksera dodajte mlijeko, vodu, kvasac, šećer i maslinovo ulje. Izmiješajte.
Zatim dodajte brašno i so. Miksajte na velikoj brzini 5-6 minuta, dok ne dobijete glatko, elastično tijesto.
Zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.
Pobrašnite radnu površinu. Tijesto podijelite na na 6 jednakih dijelova i oblikujte loptice. Uz pomoć oklagije razvucite svaku lopticu tako da svaka bude dijametra 18-20 cm.
Fritezu na vrući zrak zagrijte na 200°C. Pecite jednu po jednu pitu 4 minute.
Posluživanje: U manju zdjelu dodajte ketchup i majonezu i izmiješajte.
Svaku pitu namažite umakom, zatim dodajte piletinu, pomfrit, paradajz, luk i ketchup. Po želji možete dodati i čili paprike. Prijatno!
Gyros iz friteze na vrući zrak
Sastojci
Follow The Directions

Gyros: U zdjelu dodajte piletinu, 2 kašike maslinovog ulja, dimljenu papriku, bijeli luk u prahu, 1 malu kašiku soli i biber. Dobro izmješajte kako bi piletina bila ravnomjerno začinjena sa svih strana.

Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u fružider na 2-3 sata.

Pecite piletinu 20 minuta, u fritezi na vrući zrak zagrijanoj na 200°C.

Sačekajte 5 minuta da se piletina malo ohladi a zatim je izrežite na manje komade.

Pita: U zdjelu od miksera dodajte mlijeko, vodu, kvasac, šećer i maslinovo ulje. Izmiješajte.

Zatim dodajte brašno i so. Miksajte na velikoj brzini 5-6 minuta, dok ne dobijete glatko, elastično tijesto.

Zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.

Pobrašnite radnu površinu. Tijesto podijelite na na 6 jednakih dijelova i oblikujte loptice. Uz pomoć oklagije razvucite svaku lopticu tako da svaka bude dijametra 18-20 cm.

Fritezu na vrući zrak zagrijte na 200°C. Pecite jednu po jednu pitu 4 minute.

Posluživanje: U manju zdjelu dodajte ketchup i majonezu i izmiješajte.

Svaku pitu namažite umakom, zatim dodajte piletinu, pomfrit, paradajz, luk i ketchup. Po želji možete dodati i čili paprike. Prijatno!