Gyros iz friteze na vrući zrak

Gyros iz friteze na vrući zrak
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    50 min
  • Broj osoba
    6

Napravite savršen grčki gyros kod kuće u fritezi na vrući zrak – hrskava piletina, domaće tople pite i svježi sastojci, sve bez kapljice ulja viška!

Dodajte pomfrit, paradajz, luk i umak od majoneze i ketchupa za pun okus mediteranske ulice – brzo, jednostavno i bez masnoće. Idealan ručak za cijelu porodicu!

Gyros iz friteze na vrući zrak

Sastojci

Koraci

Korak 1

Gyros: U zdjelu dodajte piletinu, 2 kašike maslinovog ulja, dimljenu papriku, bijeli luk u prahu, 1 malu kašiku soli i biber. Dobro izmješajte kako bi piletina bila ravnomjerno začinjena sa svih strana.

Korak 2

Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u fružider na 2-3 sata.

Korak 3

Pecite piletinu 20 minuta, u fritezi na vrući zrak zagrijanoj na 200°C.

Korak 4

Sačekajte 5 minuta da se piletina malo ohladi a zatim je izrežite na manje komade.

Korak 5

Pita: U zdjelu od miksera dodajte mlijeko, vodu, kvasac, šećer i maslinovo ulje. Izmiješajte.

Korak 6

Zatim dodajte brašno i so. Miksajte na velikoj brzini 5-6 minuta, dok ne dobijete glatko, elastično tijesto.

Korak 7

Zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi 1-2 sata ili dok se ne udvostruči.

Korak 8

Pobrašnite radnu površinu. Tijesto podijelite na na 6 jednakih dijelova i oblikujte loptice. Uz pomoć oklagije razvucite svaku lopticu tako da svaka bude dijametra 18-20 cm.

Korak 9

Fritezu na vrući zrak zagrijte na 200°C. Pecite jednu po jednu pitu 4 minute.

Korak 10

Posluživanje: U manju zdjelu dodajte ketchup i majonezu i izmiješajte.

Korak 11

Svaku pitu namažite umakom, zatim dodajte piletinu, pomfrit, paradajz, luk i ketchup. Po želji možete dodati i čili paprike. Prijatno!

Pogledajte još