Hurmašice

Hurmašice
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    30 min
  • Broj osoba
    12

Tradicionalne bosanske hurmašice su neodoljiv desert koji spaja sočno tijesto sa slatkom, mirisnom agdom. Ovaj recept s grizom i grčkim jogurtom daje hurmašicama savršenu mekoću i pun ukus. Jednostavne za pripremu, a toliko ukusne da se tope u ustima!

Idealne su za posebne prilike, bajramske trpeze ili kao slatko iznenađenje uz kafu.

Sastojci

Koraci

Korak 1

U šerpu dodajte šećer i vodu. Nakon što zavri kuhajte 15 minuta.

Korak 2

U zdjelu dodajte maslac, ulje, grčki jogurt i jaje. Izmiješajte.

Korak 3

Zatim dodajte griz, so, prašak za pecivo, vanilin šećer. Miješajući postepeno dodajite brašno. Ukoliko bude potrebno dodajte još brašna.

Korak 4

Oblikujte hurmašice.

Korak 5

Redajte hurmašice na pleh ostavljajući između njih prostora.

Korak 6

Pecite u pećnici na 180°C, oko 30 minuta.

Korak 7

Vruće hurmašice zalijte hladnom agdom.

Pogledajte još