
-
Priprema20 min
-
Kuhanje30 min
-
Broj osoba12
Tradicionalne bosanske hurmašice su neodoljiv desert koji spaja sočno tijesto sa slatkom, mirisnom agdom. Ovaj recept s grizom i grčkim jogurtom daje hurmašicama savršenu mekoću i pun ukus. Jednostavne za pripremu, a toliko ukusne da se tope u ustima!
Idealne su za posebne prilike, bajramske trpeze ili kao slatko iznenađenje uz kafu.
Sastojci
Koraci
U šerpu dodajte šećer i vodu. Nakon što zavri kuhajte 15 minuta.
U zdjelu dodajte maslac, ulje, grčki jogurt i jaje. Izmiješajte.
Zatim dodajte griz, so, prašak za pecivo, vanilin šećer. Miješajući postepeno dodajite brašno. Ukoliko bude potrebno dodajte još brašna.
Oblikujte hurmašice.
Redajte hurmašice na pleh ostavljajući između njih prostora.
Pecite u pećnici na 180°C, oko 30 minuta.
Vruće hurmašice zalijte hladnom agdom.
Hurmašice
Sastojci
Follow The Directions

U šerpu dodajte šećer i vodu. Nakon što zavri kuhajte 15 minuta.

U zdjelu dodajte maslac, ulje, grčki jogurt i jaje. Izmiješajte.

Zatim dodajte griz, so, prašak za pecivo, vanilin šećer. Miješajući postepeno dodajite brašno. Ukoliko bude potrebno dodajte još brašna.

Oblikujte hurmašice.

Redajte hurmašice na pleh ostavljajući između njih prostora.

Pecite u pećnici na 180°C, oko 30 minuta.

Vruće hurmašice zalijte hladnom agdom.