-
Priprema10 min
-
Kuhanje2 h i 50 min
-
Broj osoba6
Klasični japanski kari sadrži meso, krompir, luk, mrkvu i gusti smeđi sos, a obično se servira sa rižom.
Sastojci
Koraci
U šerpi na srednje jakoj temperaturi otopite 30 g maslaca. Dodajte 2 kašike ulja i luk.
Dinstajte luk povremeno miješajući, oko 20-25 minuta. Kada luk krene da mekša smanjite na nisku temperaturu jer luk ima tendenciju da brzo izgori.
Za to vrijeme počnite pripremati meso.
Meso posolite i pobiberite a zatim pospite brašnom sa svih strana.
U tavu dodajte 30 g maslaca i 2 kašike ulja. Pržite meso u 2 serije - dodajte kockice mesa pazeći da ne prepune tavu.
Pecite meso sa jedne strane dok ne porumeni, oko 3-4 minute, zatim na isti način zapeciite sa svih strana. Pečeno meso prebacite na tanjir a zatim zapecite preostalo meso.
Do tada bi luk i šerpi trebao biti karamelizovan.
Luku dodajte bijeli luk i naribani đumbir.
Zatim dodajte curry prah i paradajz pastu. Dinstajte 1 minutu.
U šerpu dodajte zapečene komade mesa, mrkvu, šampinjone i temeljac. Izmiješajte.
Nakon što zavri dodajte naribanu jabuku, mlijeko i Worcestershire sos.
Dodajte lovorov list i krčkajte na laganoj temperaturi 1 sat, a zatim dodajte krompir. Kuhajte još 45 minuta.
Sada dodajte kocke Japanese curry roux - stavite ih u kutlaču zajedno sa temeljcem i miješajte dok se kocke ne otope. Možete dodati i više kocki, prilagodite svom ukusu.
Kuhajte dok se sos ne zgusne.
Poslužite sa rižom. Prijatno!
Japanski juneći curry
Sastojci
Follow The Directions
U šerpi na srednje jakoj temperaturi otopite 30 g maslaca. Dodajte 2 kašike ulja i luk.
Dinstajte luk povremeno miješajući, oko 20-25 minuta. Kada luk krene da mekša smanjite na nisku temperaturu jer luk ima tendenciju da brzo izgori.
Za to vrijeme počnite pripremati meso.
Meso posolite i pobiberite a zatim pospite brašnom sa svih strana.
U tavu dodajte 30 g maslaca i 2 kašike ulja. Pržite meso u 2 serije - dodajte kockice mesa pazeći da ne prepune tavu.
Pecite meso sa jedne strane dok ne porumeni, oko 3-4 minute, zatim na isti način zapeciite sa svih strana. Pečeno meso prebacite na tanjir a zatim zapecite preostalo meso.
Do tada bi luk i šerpi trebao biti karamelizovan.
Luku dodajte bijeli luk i naribani đumbir.
Zatim dodajte curry prah i paradajz pastu. Dinstajte 1 minutu.
U šerpu dodajte zapečene komade mesa, mrkvu, šampinjone i temeljac. Izmiješajte.
Nakon što zavri dodajte naribanu jabuku, mlijeko i Worcestershire sos.
Dodajte lovorov list i krčkajte na laganoj temperaturi 1 sat, a zatim dodajte krompir. Kuhajte još 45 minuta.
Sada dodajte kocke Japanese curry roux - stavite ih u kutlaču zajedno sa temeljcem i miješajte dok se kocke ne otope. Možete dodati i više kocki, prilagodite svom ukusu.
Kuhajte dok se sos ne zgusne.
Poslužite sa rižom. Prijatno!