Japanski juneći curry

Japanski juneći curry
  • Priprema
    10 min
  • Kuhanje
    2 h i 50 min
  • Broj osoba
    6

Klasični japanski kari sadrži meso, krompir, luk, mrkvu i gusti smeđi sos, a obično se servira sa rižom.

Sastojci

Koraci

Korak 1

U šerpi na srednje jakoj temperaturi otopite 30 g maslaca. Dodajte 2 kašike ulja i luk.

Korak 2

Dinstajte luk povremeno miješajući, oko 20-25 minuta. Kada luk krene da mekša smanjite na nisku temperaturu jer luk ima tendenciju da brzo izgori.

Korak 3

Za to vrijeme počnite pripremati meso.

Korak 4

Meso posolite i pobiberite a zatim pospite brašnom sa svih strana.

Korak 5

U tavu dodajte 30 g maslaca i 2 kašike ulja. Pržite meso u 2 serije - dodajte kockice mesa pazeći da ne prepune tavu.

Korak 6

Pecite meso sa jedne strane dok ne porumeni, oko 3-4 minute, zatim na isti način zapeciite sa svih strana. Pečeno meso prebacite na tanjir a zatim zapecite preostalo meso.

Korak 7

Do tada bi luk i šerpi trebao biti karamelizovan.

Korak 8

Luku dodajte bijeli luk i naribani đumbir.

Korak 9

Zatim dodajte curry prah i paradajz pastu. Dinstajte 1 minutu.

Korak 10

U šerpu dodajte zapečene komade mesa, mrkvu, šampinjone i temeljac. Izmiješajte.

Korak 11

Nakon što zavri dodajte naribanu jabuku, mlijeko i Worcestershire sos.

Korak 12

Dodajte lovorov list i krčkajte na laganoj temperaturi 1 sat, a zatim dodajte krompir. Kuhajte još 45 minuta.

Korak 13

Sada dodajte kocke Japanese curry roux - stavite ih u kutlaču zajedno sa temeljcem i miješajte dok se kocke ne otope. Možete dodati i više kocki, prilagodite svom ukusu.

Korak 14

Kuhajte dok se sos ne zgusne.

Korak 15

Poslužite sa rižom. Prijatno!

Pogledajte još