- Kuhinja: Svjetska
- Težina: Lagano
-
Priprema15 min
-
Kuhanje80 min
-
Broj osoba8
Sastojci
Koraci
Juneći vrat iz pretisa koji se topi u ustima.
Juneći vrat posoliti i ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 1h.
Nakon 1h, posušiti uz pomoć kuhinjskog papira, a zatim ga začiniti bijelim lukom u granulama i biberom.
U pretisu zagrijati ulje. Dodati meso i pržiti sa svake strane 3-4 minuta.
Meso izvaditi na tanjir, a u pretis dodati još ulja ukoliko je potrebno, zajedno s lukom, mrkvom i celerom. Pržiti uz povremeno miješanje 5-6 minuta.
Povrće izvaditi na tanjir, a u pretis dodati goveđi temeljac i sirće. Miješati tako da skinete sve smeđe komadiće zalijepljene na dno pretisa i sa strana.
Vratiti meso i povrće nazad u pretis. Dodati ružmarin, majčinu dušicu i lovorov list.
Zatvoriti pretis. Kuhati na visokom pritisku oko 60 minuta.
Skinuti s kola i pustiti da se pritisak prirodno oslobađa još 10 minuta.
Nakon 10 minuta ispustiti preostali pritisak, otvoriti pretis, izvaditi meso i raskomadati ga.
Meso poslužiti samostalno ili uz rižu ili krompir. Prijatno!
Juneći vrat s mrkvom i celerom
Sastojci
Follow The Directions
Juneći vrat iz pretisa koji se topi u ustima.
Juneći vrat posoliti i ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 1h.
Nakon 1h, posušiti uz pomoć kuhinjskog papira, a zatim ga začiniti bijelim lukom u granulama i biberom.
U pretisu zagrijati ulje. Dodati meso i pržiti sa svake strane 3-4 minuta.
Meso izvaditi na tanjir, a u pretis dodati još ulja ukoliko je potrebno, zajedno s lukom, mrkvom i celerom. Pržiti uz povremeno miješanje 5-6 minuta.
Povrće izvaditi na tanjir, a u pretis dodati goveđi temeljac i sirće. Miješati tako da skinete sve smeđe komadiće zalijepljene na dno pretisa i sa strana.
Vratiti meso i povrće nazad u pretis. Dodati ružmarin, majčinu dušicu i lovorov list.
Zatvoriti pretis. Kuhati na visokom pritisku oko 60 minuta.
Skinuti s kola i pustiti da se pritisak prirodno oslobađa još 10 minuta.
Nakon 10 minuta ispustiti preostali pritisak, otvoriti pretis, izvaditi meso i raskomadati ga.
Meso poslužiti samostalno ili uz rižu ili krompir. Prijatno!