Juneći vrat s mrkvom i celerom

Juneći vrat s mrkvom i celerom recept
  • Priprema
    15 min
  • Kuhanje
    80 min
  • Broj osoba
    8

Sastojci

Koraci

Juneći vrat iz pretisa koji se topi u ustima.

Korak 1

Juneći vrat posoliti i ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 1h.

Korak 2

Nakon 1h, posušiti uz pomoć kuhinjskog papira, a zatim ga začiniti bijelim lukom u granulama i biberom.

Korak 3

U pretisu zagrijati ulje. Dodati meso i pržiti sa svake strane 3-4 minuta.

Korak 4

Meso izvaditi na tanjir, a u pretis dodati još ulja ukoliko je potrebno, zajedno s lukom, mrkvom i celerom. Pržiti uz povremeno miješanje 5-6 minuta.

Korak 5

Povrće izvaditi na tanjir, a u pretis dodati goveđi temeljac i sirće. Miješati tako da skinete sve smeđe komadiće zalijepljene na dno pretisa i sa strana.

Korak 6

Vratiti meso i povrće nazad u pretis. Dodati ružmarin, majčinu dušicu i lovorov list.

Korak 7

Zatvoriti pretis. Kuhati na visokom pritisku oko 60 minuta.

Korak 8

Skinuti s kola i pustiti da se pritisak prirodno oslobađa još 10 minuta.

Korak 9

Nakon 10 minuta ispustiti preostali pritisak, otvoriti pretis, izvaditi meso i raskomadati ga.

Korak 10

Meso poslužiti samostalno ili uz rižu ili krompir. Prijatno!

Pogledajte još