Kruna od lisnatog tijesta, špinata i cherry paradajza

Kruna od lisnatog tijesta, špinata i cherry paradajza
  • Priprema
    10 min
  • Kuhanje
    25 min
  • Broj osoba
    4
Ovaj recept lako možete prilagoditi svom ukusu. Na primjer ako ne volite špinat, možete ga zamijeniti blitvom, tikvicama ili šampinjonima. I ne samo to, ukoliko želite možete napraviti pojedinačne porcije tako što ćete lisnato tijesto izrezati na krugove od 10-12 cm, a zatim ih na isti način filovati i ukrašavati. Za pripremu ovog recepta vam je potrebno malo više od pola sata, a možete ga napraviti i unaprijed jer je ukusno i na sobnoj temperaturi.
Kruna od lisnatog tijesta, špinata i cherry paradajza
Kruna od lisnatog tijesta, špinata i cherry paradajza

Sastojci

Koraci

Korak 1

U zdjelu dodajte ricottu, špinat, so i biber. Dobro izmiješajte.

Korak 2

Razvaljate lisnato tijesto u obliku kruga i stavite u pleh 28 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Korak 3

Zatim na sredinu stavite zdjelu prečnika oko 12 cm i lagano pritisnite da se ocrta krug.

Korak 4

Skinite zdjelu i uz pomoć oštrog noža podijelite unutrašnjost kruga na 8 klinova.

Korak 5

Fil rasporedite van centralnog kruga.

Korak 6

Spojite unutrašnje klinove lisnatog tijesta sa vanjskim rubovima, formirajući krunu.

Korak 7

Tijesto premažite žumancem i pospite susamom.

Korak 8

U udubljenja stavite cherry paradajz.

Korak 9

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 25-30 minuta.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!