- Kuhinja: Italijanska
- Težina: Lagano
-
Priprema30 min
-
Kuhanje1 h
-
Broj osoba8
Tradicionalne lazanje postaju vegetarijanske kada meso zamijenite povrćem poput špinata i tikvica.
Sastojci
Koraci
Pećnicu zagrijte na 190°C.
U tavi zagrijte 20 ml maslinovog ulja.
Dodajte luk i dinstajte 2-3 minute, dok ne omekša.
Zatim dodajte špinat i dinstajte 3-5 minuta. Zatim prebacite u mrežastu cjediljku i pritisnite špinat kako biste uklonili što više tečnosti.
U šerpi otopite maslac. Zatim dodajte brašno i kuhajte neprestano miješajući oko 1 minute.
Dodajte mlijeko i nastavite da kuhate miješajući dok mlijeko ne krene da ključa, a sos ne postane gust.
Skinite sa kola i umiješajte parmezan, muškatni oraščić, so i biber.
U tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje i na srednje jakoj temperaturi pržite tikvice dok ne porumene sa obje strane. Pržene tikvice redajte na tanjir obložen kuhinjskim papirom.
Na dno pekača 22 cm x 33 cm, ravnomjerno rasporedite malo bešamel sosa.
Stavite 1/3 kora za lazanje, preko stavite 1/3 bašamel sosa i 1/2 špinata.
Stavite opet 1/3 kora za lazanje, 1/3 bašamel sosa i preostali špinat.
Poredajte preostale kore za lazanje, preostali bašamel, tikvice, mozzarellu i pecorino romano.
Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 45 minuta.
Skinite foliju i nastavite peći dok sir ne porumeni, oko 15 minuta.
Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite da odstoje 20 minuta prije nego što izrežete i poslužite. Prijatno!
Lazanja sa špinatom
Sastojci
Follow The Directions
Pećnicu zagrijte na 190°C.
U tavi zagrijte 20 ml maslinovog ulja.
Dodajte luk i dinstajte 2-3 minute, dok ne omekša.
Zatim dodajte špinat i dinstajte 3-5 minuta. Zatim prebacite u mrežastu cjediljku i pritisnite špinat kako biste uklonili što više tečnosti.
U šerpi otopite maslac. Zatim dodajte brašno i kuhajte neprestano miješajući oko 1 minute.
Dodajte mlijeko i nastavite da kuhate miješajući dok mlijeko ne krene da ključa, a sos ne postane gust.
Skinite sa kola i umiješajte parmezan, muškatni oraščić, so i biber.
U tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje i na srednje jakoj temperaturi pržite tikvice dok ne porumene sa obje strane. Pržene tikvice redajte na tanjir obložen kuhinjskim papirom.
Na dno pekača 22 cm x 33 cm, ravnomjerno rasporedite malo bešamel sosa.
Stavite 1/3 kora za lazanje, preko stavite 1/3 bašamel sosa i 1/2 špinata.
Stavite opet 1/3 kora za lazanje, 1/3 bašamel sosa i preostali špinat.
Poredajte preostale kore za lazanje, preostali bašamel, tikvice, mozzarellu i pecorino romano.
Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 45 minuta.
Skinite foliju i nastavite peći dok sir ne porumeni, oko 15 minuta.
Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite da odstoje 20 minuta prije nego što izrežete i poslužite. Prijatno!
Ocijeni