Lazanja sa špinatom

Lazanja sa špinatom
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    1 h
  • Broj osoba
    8

Tradicionalne lazanje postaju vegetarijanske kada meso zamijenite povrćem poput špinata i tikvica.

Sastojci

Koraci

Korak 1

Pećnicu zagrijte na 190°C.

Korak 2

U tavi zagrijte 20 ml maslinovog ulja.

Korak 3

Dodajte luk i dinstajte 2-3 minute, dok ne omekša.

Korak 4

Zatim dodajte špinat i dinstajte 3-5 minuta. Zatim prebacite u mrežastu cjediljku i pritisnite špinat kako biste uklonili što više tečnosti.

Korak 5

U šerpi otopite maslac. Zatim dodajte brašno i kuhajte neprestano miješajući oko 1 minute.

Korak 6

Dodajte mlijeko i nastavite da kuhate miješajući dok mlijeko ne krene da ključa, a sos ne postane gust.

Korak 7

Skinite sa kola i umiješajte parmezan, muškatni oraščić, so i biber.

Korak 8

U tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje i na srednje jakoj temperaturi pržite tikvice dok ne porumene sa obje strane. Pržene tikvice redajte na tanjir obložen kuhinjskim papirom.

Korak 9

Na dno pekača 22 cm x 33 cm, ravnomjerno rasporedite malo bešamel sosa.

Korak 10

Stavite 1/3 kora za lazanje, preko stavite 1/3 bašamel sosa i 1/2 špinata.

Korak 11

Stavite opet 1/3 kora za lazanje, 1/3 bašamel sosa i preostali špinat.

Korak 12

Poredajte preostale kore za lazanje, preostali bašamel, tikvice, mozzarellu i pecorino romano.

Korak 13

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 45 minuta.

Korak 14

Skinite foliju i nastavite peći dok sir ne porumeni, oko 15 minuta.

Korak 15

Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite da odstoje 20 minuta prije nego što izrežete i poslužite. Prijatno!

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!