Lazanje s mljevenim mesom

Lazanje s mljevenim mesom recept
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    90 min
  • Broj osoba
    8

Sastojci

Koraci

Korak 1

Meso: U dubokoj tavi zagrijati maslinovo ulje.

Korak 2

Dodati luk, bijeli luk, celer, mrkvu, ružmarin i majčinu dušicu. Pržiti 2-3 minute.

Korak 3

Dodati mljeveno meso i pržiti još 3-4 minute uz često miješanje.

Korak 4

Dodati paradajz pastu i pržiti 1-2 minute.

Korak 5

Dodati vodu, paradajz, 1 malu kašiku soli, 1/4 male kašike bibera. Izmiješati.

Korak 6

Nakon što zavri poklopiti i kahati na niskoj temperaturi 30 minuta.

Korak 7

Skinuti s kola, dodati peršun, izmiješati i ostaviti po strani.

Korak 8

Bechamel: U šerpi otopiti maslac.

Korak 9

Dodati brašno. Kuhati miješajući dok ne dobijete gustu pastu.

Korak 10

Miješajući dodavati mlijeko iz više puta.

Korak 11

Kada dobijete gust sos, skinuti s kola.

Korak 12

Dodati muškatni oraščić, 1/4 male kašike soli, 1/4 male kašike bibera i parmezan. Izmiješati.

Korak 13

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Korak 14

Redanje: Podmazati pekač 36 x 28 cm.

Korak 15

Poredati kore lazanja tako da je dno pokriveno.

Korak 16

Dodati 1/3 mljevenog mesa, 1/4 bechamel sosa i 1/4 mozzarelle. Poredati drugi sloj lazanja.

Korak 17

Postupak ponoviti još 2 puta.

Korak 18

Preliti preostalim bachamel sosom i mozzarellom.

Korak 19

Pokriti papirom za pečenje i aluminijskom folijom.

Korak 20

Peći 30 minuta.

Korak 21

Otkriti i peći još 20-30 minuta.

Korak 22

Sačekati 30 minuta da se ohladi i poslužiti. Prijatno!

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!