-
Priprema10 min
-
Kuhanje20 min
-
Broj osoba9
Sastojci
Koraci
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Dva pleha obložiti papirom za pečenje. Plehove ostaviti po strani.
Lisnato tijeto razvaljati u obliku kvadrata a zatim izrezati na 9 manjih kvadrata. Izabrati jedan od načina na koji želite oblikovati pecivo.
Pinwheel: Uz pomoć noža svaki kvadrat zarezati od ćoška prema centru, ostavljajući centar netaknut. U sredinu svakog kvadrata staviti jednu malu kašiku marmelade. Povući svaki drugi ćošak prema centru i tu ih spojiti. Ponaviti postupak s ostatkom tijesta. U manjoj zdjeli izmiješati jaje s dvije kašike vode. Premazati tijesto. Peći oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Dijamant: Uz pomoć oštrog noža zarezati unutar svakog kvadrata s dvije strane, a zatim s druge dvije strane tako da se na dva mjesta krajevi ostanu spojeni. U centar svakog kvadrata staviti jednu kašiku marmelade. Uzeti desni unutrašnji ćošak i prebaciti preko punjenja, zatim uzeti lijevi unutrašnji ćošak i prebaciti preko. Ponoviti postupak i s desnim i lijevim vanjskim ćoškovima. Ponaviti postupak s ostatkom tijesta. U manjoj zdjeli izmiješati jaje s dvije kašike vode. Premazati tijesto. Peći oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Cvijet: U sredinu svakog kvadrata staviti jednu malu kašiku marmelade. Sve krajeve sastaviti na sredini. Okrenuti glatku stranui s oštrim nožem zarezati na 8 mjesta, ostavljajući centar ne taknut. Zatim uzeti dva susjedna dijela tijesta i uvrnuti tako da se vidi sredina. Premazati jajetom Peći oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Lisnato tijesto s marmeladom pinwheel, dijamant, cvijet
Sastojci
Follow The Directions
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Dva pleha obložiti papirom za pečenje. Plehove ostaviti po strani.
Lisnato tijeto razvaljati u obliku kvadrata a zatim izrezati na 9 manjih kvadrata. Izabrati jedan od načina na koji želite oblikovati pecivo.
Pinwheel: Uz pomoć noža svaki kvadrat zarezati od ćoška prema centru, ostavljajući centar netaknut. U sredinu svakog kvadrata staviti jednu malu kašiku marmelade. Povući svaki drugi ćošak prema centru i tu ih spojiti. Ponaviti postupak s ostatkom tijesta. U manjoj zdjeli izmiješati jaje s dvije kašike vode. Premazati tijesto. Peći oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Dijamant: Uz pomoć oštrog noža zarezati unutar svakog kvadrata s dvije strane, a zatim s druge dvije strane tako da se na dva mjesta krajevi ostanu spojeni. U centar svakog kvadrata staviti jednu kašiku marmelade. Uzeti desni unutrašnji ćošak i prebaciti preko punjenja, zatim uzeti lijevi unutrašnji ćošak i prebaciti preko. Ponoviti postupak i s desnim i lijevim vanjskim ćoškovima. Ponaviti postupak s ostatkom tijesta. U manjoj zdjeli izmiješati jaje s dvije kašike vode. Premazati tijesto. Peći oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Cvijet: U sredinu svakog kvadrata staviti jednu malu kašiku marmelade. Sve krajeve sastaviti na sredini. Okrenuti glatku stranui s oštrim nožem zarezati na 8 mjesta, ostavljajući centar ne taknut. Zatim uzeti dva susjedna dijela tijesta i uvrnuti tako da se vidi sredina. Premazati jajetom Peći oko 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Posuti šećerom u prahu i poslužiti.