Losos s umakom od limuna i maslaca

Losos s umakom od limuna i maslaca
  • Priprema
    10 min
  • Kuhanje
    20 min
  • Broj osoba
    4
Umak od limuna ide divno uz sve vrste ribe, ali isto tako i uz škampe ili jastog.

Sastojci

Koraci

Korak 1

Zagrijati tavu, a zatim dodati 20 g maslaca.

Korak 2

File lososa začiniti soli i biberom.

Korak 3

Kada se maslac otopi dodati file lososa. Kožu okrenuti prema dolje i peći na laganoj vatri oko 7 minuta, zatim file okrenuti i peći još 3 minute.

Korak 4

Dok se file lososa peče, napravite umak od maslaca i limuna.

Korak 5

U manju posudu dodati sok od limuna. Na srednje jakoj vatri kuhati dok se sok od limuna ne upolovi.

Korak 6

Zatim dodati vrhnje za kuhanje, pojačati temperaturu i kuhati dok se ne upolovi.

Korak 7

Maslac izrezati na manje komade. Smanjiti temperaturu i dodavati komad po komad maslaca (sačekati da se prvi komad otopi, pa dodati dr.).

Korak 8

Dodati so i svježe sjeckani peršun. Dobro izmiješati.

Korak 9

Pečeni file lososa preliti umakom.

Korak 10

Umak treba čuvati na toplom mjestu. Ukoliko se ohladi i pokušate ga zagrijati, maslac će se odvojiti od umaka.

Pogledajte još