Matcha hljeb

Matcha hljeb
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    35 min
  • Broj osoba
    12

Matcha je sinonim za Japan. To su posebno uzgojeni i obrađeni listovi zelenog čaja koji su samljeveni u fini prah.

Konzumira se drugačije od bilo kojeg drugog čaja koji dolazi u vrećicama čaja ili listovima. Matcha čaj u prahu se obično rastvara pomoću posebnog alata, u vodi ili mlijeku.

Matcha čaj se obično poslužuje u tradicionalnoj japanskoj ceremoniji čaja gdje se koristi matcha čaj u prahu visokog kvaliteta. Naziva se ceremonijalnom matchom.

Matcha nižeg kvaliteta se koristi u druge svrhe i često se naziva kulinarskom matchom. U kulinarskom svijetu, matcha čaj u prahu ne samo da daje okus, već i boji hranu poput mochija, sladoleda i rezanaca.

A danas s vama dijelimo recept za vrtložni hljeb koji koristi matcha čaj u prahu za tu živahnu zelenu boju.

Ovaj matcha hljeb s vrtlogom je tako mekan i pahuljast. Prekrasan vrtložni izgled mu zaista daje divan dodir. Pravljenje ovog hljeba s vrtlogom je lakše nego što izgleda, vjerujte mi. Ako ste ljubitelj matcha čaja, možda biste željeli napraviti ovaj recept.

Sastojci

Koraci

Korak 1

U zdjelu dodajte toplu vodu, 85 g meda i kvasac. Izmiješajte. Sačekajte da se kvasac aktivira, oko 5 minuta.

Korak 2

U posudu za mikser dodajte brašno, so, mlijeko u prahu, otopljeni maslac i smjesu kvasca.

Korak 3

Miksajte oko 10 minuta.

Korak 4

Oblikujte tijesto u kuglu, a zatim je podijelite na 2 jednaka dijela.

Korak 5

Stavite jedno tijesto u nauljenu posudu i dobro ga premažite uljem. Zatim posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže dok ne udvostruči svoju veličinu na toplom mjestu.

Korak 6

Drugi dio tijesta vratite u zdjelu od miksera. Dodajte prosijan matcha prah. Miksajte dok se matcha potpuno ne sjedini s tijestom, oko 5 minuta. Stavite tijesto u nauljenu posudu i dobro ga premažite uljem. Zatim posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže dok ne udvostruči svoju veličinu na toplom mjestu.

Korak 7

Nadošlo matcha tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Prstima ga pritisnite u oblik pravougaonika. Zatim, koristeći oklagiju, razvaljajte tijesto na debljinu od 0,5 cm. Ostavite sa strane.

Korak 8

Učinite isto sa običnim tijestom. Zatim stavite razvaljano tijesto za matcha na vrh običnog tijesta. Podesite oba tijesta tako da budu iste veličine. Sada razvaljajte slojeve tijesta u pravougaonik čija je širina ista kao i kalup za hljeb.

Korak 9

Zatim zarolajte tijesto u roladu i stavite ga u kalup za hljeb (prethodno podmazan). Pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite da se malo nadođe, oko 30 minuta.

Korak 10

Premažite hljeb toplim medom, a zatim pospite sjemenkama susama.

Korak 11

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175ºC 35 minuta ili dok se potpuno ne ispeče.

Korak 12

Ohladite potpuno na rešetki prije rezanja. Prijatno!

Pogledajte još