-
Priprema45 min
-
Kuhanje1 h
-
Broj osoba12
Sastojci
Koraci
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Tijesto: U šerpi dodati maslac, 120 g meda i šećer. Zagrijati na srednje jakoj temperaturi. Nakon što zavri kuhati 4-5 minuta. Zatim dodati sodu i izmiješati. Pojavit će se mjehurići a boja će postati svijetlija. Skinuti s kola i sačekati 4-5 minuta da se dobijena smjesa ohladi.
U zdjelu dodati jaja i izmiješati.
Toploj smjesi dodati so i 1 kašiku arome vanilije. Izmiješati.
Miješajući dodavati jaja, malo po malo, dok se ne sjedine. Dodati prosijano brašno, iz više puta, miješajući svaki put nakon što dodate.
Tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Podijeliti na 8 jednakih dijelova. Na papiru za pečenje razvaljati svaki dio tako da bude debel 1-2 mm. Koristeći prsten za tortu, rezati na krugove dijametra 22 cm.
Ostatke tijesta ostaviti po strani, pa kasnije ispeći i samljeti i koristiti za dekoraciju torte.
Svaku koru izbocati viljuškom i peći 5-6 minuta. Redati na mrežicu kako bi se ohladile.
Krema: U zdjelu dodati mileram, šećer u prahu, 40 g meda i 1 kašiku arome vanilije. Izmiješati.
U drugoj zdjeli izmiješati slatko vrhnje dok ne dobijete čvrsti šlag. Lagano dodati šlag mileramu, iz više puta, miješajući špatulom.
Slaganje: Na tacnu staviti malo kreme, zatim staviti koru, rasporediti kremu, a zatim staviti drugu koru. Ponavljati postupak dok ne potrošite 7 kora. Namazati po vrhu i sa strana kremom. Ostaviti tortu da se ohladi preko noći.
Preostalu koru izrezati na trokutiće.
Tortu ukrasiti mljevenim ostatcima i trokutićima. Prijatno!
Medna torta – Medovik
Sastojci
Follow The Directions
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Tijesto: U šerpi dodati maslac, 120 g meda i šećer. Zagrijati na srednje jakoj temperaturi. Nakon što zavri kuhati 4-5 minuta. Zatim dodati sodu i izmiješati. Pojavit će se mjehurići a boja će postati svijetlija. Skinuti s kola i sačekati 4-5 minuta da se dobijena smjesa ohladi.
U zdjelu dodati jaja i izmiješati.
Toploj smjesi dodati so i 1 kašiku arome vanilije. Izmiješati.
Miješajući dodavati jaja, malo po malo, dok se ne sjedine. Dodati prosijano brašno, iz više puta, miješajući svaki put nakon što dodate.
Tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Podijeliti na 8 jednakih dijelova. Na papiru za pečenje razvaljati svaki dio tako da bude debel 1-2 mm. Koristeći prsten za tortu, rezati na krugove dijametra 22 cm.
Ostatke tijesta ostaviti po strani, pa kasnije ispeći i samljeti i koristiti za dekoraciju torte.
Svaku koru izbocati viljuškom i peći 5-6 minuta. Redati na mrežicu kako bi se ohladile.
Krema: U zdjelu dodati mileram, šećer u prahu, 40 g meda i 1 kašiku arome vanilije. Izmiješati.
U drugoj zdjeli izmiješati slatko vrhnje dok ne dobijete čvrsti šlag. Lagano dodati šlag mileramu, iz više puta, miješajući špatulom.
Slaganje: Na tacnu staviti malo kreme, zatim staviti koru, rasporediti kremu, a zatim staviti drugu koru. Ponavljati postupak dok ne potrošite 7 kora. Namazati po vrhu i sa strana kremom. Ostaviti tortu da se ohladi preko noći.
Preostalu koru izrezati na trokutiće.
Tortu ukrasiti mljevenim ostatcima i trokutićima. Prijatno!