Pereci

Pereci
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    15 min
  • Broj osoba
    10

Sastojci

Koraci

Korak 1

U zdjelu dodati brašno, kvasac, so i 360 ml tople vode. Miješati dok tijesto ne bude ujednačeno. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji na toplom mjestu najmanje 30 minuta.

Korak 2

Pećnicu zagrijati na 200°C.

Korak 3

Ruke namazati uljem kako se za njih ne bi lijepilo tijesto. Tijesto podijeliti na loptice, težine otprilike 50 g.

Korak 4

Svaku lopticu razvaljati kao uže dužine 30 cm, a zatim oblikovati perec.

Korak 5

Oblikovane perece ostaviti da odstoje još 5-10 minuta.

Korak 6

Za to vrijeme u šerpu uliti vodu i dodati sodu.

Korak 7

Kada voda zavri, dodavati po 2 - 3 pereca i kuhati s jedne strane 15 sekundi, zatim okrenuti na drugu stranu i kuhati još 15 sekundi.

Korak 8

Zatim perece redati na pleh obložen papirom za pečenja.

Korak 9

U zdjelici umutiti žumance s dvije kašike vode i premazati perece. Posuti susamom.

Korak 10

Peći oko 15 minuta.

Korak 11

Izvaditi iz pećnice i poslužiti.

Pogledajte još