Pita – hljeb

Pita - hljeb
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    25 min
  • Broj osoba
    10

Sastojci

Koraci

Korak 1

U zdjelu dodati vodu, šećer i kvasac. Izmiješati.

Korak 2

Sačekati 5-10 minuta da se kvasac aktivira.

Korak 3

Zatim dodati brašno, so i maslinovo ulje.

Korak 4

Miješati dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.

Korak 5

Ostaviti da nadolazi na toplom mjestu 1h.

Korak 6

Tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu.

Korak 7

Podjeliti na 10 jednakih dijelova.

Korak 8

Oblikovati loptice, pokriti i ostaviti da odmore 30 minuta.

Korak 9

Pećnicu zagrijati na 220°C.

Korak 10

Razvaljati svaku lopticu tako da bude dijametra 15 cm.

Korak 11

Redati na plehove obložene papirom za pečenje, pokriti i ostaviti da odmore još 15 minuta.

Korak 12

Peći 5 minuta.

Korak 13

Izvaditi iz pećnice i odmah pokriti kuhinjskom krpom.

Pogledajte još