Quiche s gljivama

Quiche s gljivama
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    55 min
  • Broj osoba
    8

Sastojci

Koraci

Korak 1

U multipraktik dodati brašno, 1/2 male kašike soli i 170 g maslaca. Pulsirati dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Korak 2

Zatim dodati hladnu vodu i izmiješati.

Korak 3

Dobijeno tijesto oblikovati poput diska, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider na 30 minuta.

Korak 4

Nakon 30 minuta tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljati tako da bude 5 mm debljine.

Korak 5

Prebaciti tijesto na kalup za tart, pritisnuti uz dno i sa strana a višak odrezati.

Korak 6

Uz pomoć viljuške izbocati tijesto, a potom ostaviti u zamrzivač na 30 minuta.

Korak 7

U međuvremenu pripremiti fil: Bukovače, luk i bijeli luk sitno isjeckati.

Korak 8

U tavi zagrijati ulje. Dodati luk i pržiti na tihoj vatri oko 5 minuta. Zatim dodati bijeli luk i pržiti još 1 minutu. Dodati bukovače i pržiti još 10 minuta. Skinuti s vatre i ostaviti po strani.

Korak 9

U zdjelu dodati jaja, vrhnje za kuhanje 1/2 male kašike soli, biber, origano i muškatni orašćić. Izmiješati.

Korak 10

Pećnicu zagrijati na 175°C.

Korak 11

Tijesto izvaditi iz zamrzivača, preko staviti papir za pečenje, a zatim suhi grah ili rižu.

Korak 12

Peći oko 15 minuta.

Korak 13

Izvaditi iz pećnice, skinuti papir za pečenje zajedno s rižom/grahom, vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta, dok blago ne porumeni.

Korak 14

Izvaditi iz pećnice. Ravnomjerno rasporediti gljive, preko njih ribani cheddar, a zatim preliti smjesom od vrhnja i jaja.

Korak 15

Peći 30 minuta.

Korak 16

Nakon što izvadite iz pećnice sačekati 10 minuta, a zatim izrezati i poslužiti.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!