Riža sa mrkvom

Riža sa mrkvom
  • Priprema
    10 min
  • Kuhanje
    15 min
  • Broj osoba
    4

Sastojci

Koraci

Riža sa mrkvom – jednostavan, brz i ukusan recept inspiriran turskom kuhinjom! Samo nekoliko sastojaka čini ovu rižu savršenim prilogom ili laganim glavnim jelom. Kombinacija nježno pržene mrkve i mirisne riže donosi toplinu svakom obroku. Isprobajte ovaj recept i uživajte u savršeno aromatičnoj riži!

Korak 1

Rižu namočite u toploj vodi 2-3 sata(ako nema vremena dovoljno je pola sata u toploj vodi).

Korak 2

U šerpu dodajte ulje i puter.

Korak 3

Kada se puter otopi dodajte naribanu mrkvu i pržite 2-3 minute.

Korak 4

Nakon toga dodajte rižu koju ste prethodno oprali i namočili u mlakoj vodi. Pržite još nekoliko minuta.

Korak 5

Dodajte soli po ukusu i 800 ml tople vode. Dobro izmiješajte.

Korak 6

Poklopite šerpu i kuhajte na jakoj vatri dok ne zavri, zatim smanjite temperaturu i kuhajte dok riža ne upije svu tečnost.

Korak 7

Skinite šerpu s kola i ostavite da odstoji 10 minuta.

Korak 8

Rižu sa mrkvom možete poslužiti uz meso ili uživajte u njoj kao glavnom jelu.

Pogledajte još