Riža sa patlidžanom

Riža sa patlidžanom
  • Priprema
    10 min
  • Kuhanje
    30 min
  • Broj osoba
    4

Riža sa patlidžanom je jednostavno, lagano i hranjivo jelo koje savršeno spaja kremastu rižu, blago karamelizirani patlidžan i svježinu zelene salate.
Ovaj recept je idealan kao brz ručak bez mesa ili kao topli prilog uz glavno jelo.

Maslac daje riži pun okus, dok maslinovo ulje i patlidžan unose mediteranski karakter. Poslužena uz kuhana jaja, ova riža postaje kompletan, balansiran obrok koji se lako uklapa u svakodnevni jelovnik.

Sastojci

Koraci

Korak 1

U šerpi otopite maslac. Dodajte luk i pržite dok luk ne omekša.

Korak 2

Zatim dodajte rižu i pržite miješajući 1-2 minute.

Korak 3

Dodajte povrtni temeljac, nakon što zavri poklopite i kuhajte na niskoj temperaturi 10 minuta.

Korak 4

U tavi zagrijte maslinovo ulje.

Korak 5

Dodajte patlidžan, i pržite dok ne počne da rumeni. Zatim dodajte zelenu salatu i pržite još 2-3 minute.

Korak 6

Kuhanoj riži dodajte povrće i po želji bibera i soli. Izmiješajte i poslužite sa kuhanim jajima. Prijatno!

Pogledajte još