Sarma
  • Priprema
    30 min
  • Kuhanje
    2 h
  • Broj osoba
    8

Sastojci

Koraci

Korak 1

Listove raštike dodati u zdjelu, preliti ih ključalom vodom. Sačekati 5 minuta.

Korak 2

Za to vrijme pripremiti fil. U zdjelu dodati mljeveno meso, rižu, luk, peršun, so, biber, maslinovo ulje i vodu.

Korak 3

Dobro izmiješati.

Korak 4

Staviti list raštike na radnu površinu. Okrenuti glatku stranu prema dolje.

Korak 5

Na sredinu staviti 1-2 kašike fila. Preklopiti listove raštike sa strana, a zatim zarolati.

Korak 6

Ponoviti postupka i s preostalim listovima.

Korak 7

Redati u šerpu, stavljajući jednu do druge.

Korak 8

Preko staviti kriške limuna.

Korak 9

Pritisnuti tanjirom.

Korak 10

Uliti vodu, tako da voda prekrije sve sarme.

Korak 11

Nakon što zavri, kuhati na laganoj vatri oko 90 min.

Korak 12

Ukoliko sarma ne bude kuhana, dodati još vode i nastaviti s kuhanjem.

Korak 13

Poslužiti s pavlakom, kajmakom ili jogurtom.

Pogledajte još