- Kuhinja: Bosanska
- Težina: Lagano
-
Priprema30 min
-
Kuhanje2 h
-
Broj osoba8
Sastojci
Koraci
Listove raštike dodati u zdjelu, preliti ih ključalom vodom. Sačekati 5 minuta.
Za to vrijme pripremiti fil. U zdjelu dodati mljeveno meso, rižu, luk, peršun, so, biber, maslinovo ulje i vodu.
Dobro izmiješati.
Staviti list raštike na radnu površinu. Okrenuti glatku stranu prema dolje.
Na sredinu staviti 1-2 kašike fila. Preklopiti listove raštike sa strana, a zatim zarolati.
Ponoviti postupka i s preostalim listovima.
Redati u šerpu, stavljajući jednu do druge.
Preko staviti kriške limuna.
Pritisnuti tanjirom.
Uliti vodu, tako da voda prekrije sve sarme.
Nakon što zavri, kuhati na laganoj vatri oko 90 min.
Ukoliko sarma ne bude kuhana, dodati još vode i nastaviti s kuhanjem.
Poslužiti s pavlakom, kajmakom ili jogurtom.
Sarma
Sastojci
Follow The Directions
Listove raštike dodati u zdjelu, preliti ih ključalom vodom. Sačekati 5 minuta.
Za to vrijme pripremiti fil. U zdjelu dodati mljeveno meso, rižu, luk, peršun, so, biber, maslinovo ulje i vodu.
Dobro izmiješati.
Staviti list raštike na radnu površinu. Okrenuti glatku stranu prema dolje.
Na sredinu staviti 1-2 kašike fila. Preklopiti listove raštike sa strana, a zatim zarolati.
Ponoviti postupka i s preostalim listovima.
Redati u šerpu, stavljajući jednu do druge.
Preko staviti kriške limuna.
Pritisnuti tanjirom.
Uliti vodu, tako da voda prekrije sve sarme.
Nakon što zavri, kuhati na laganoj vatri oko 90 min.
Ukoliko sarma ne bude kuhana, dodati još vode i nastaviti s kuhanjem.
Poslužiti s pavlakom, kajmakom ili jogurtom.