
-
Priprema30 min
-
Kuhanje20 min
-
Broj osoba8
Sastojci
Koraci
Ovi domaći scones sa grožđicama idealni su za doručak, užinu ili popodnevni čaj. Hrskavi spolja, mekani iznutra, obogaćeni aromom limunove korice i mirisnog cimeta. Priprema je jednostavna, a rezultat su pogačice koje mirišu na toplinu doma. Savršeni su u kombinaciji sa krem sirom, džemom ili maslacem. Zahvaljujući suhom voću i bogatom tijestu, ovi scones će vas oduševiti svakim zalogajem. Isprobajte ovaj tradicionalni recept i uživajte u pravoj britanskoj poslastici – spremnoj za manje od sat vremena!
Pećnicu zagrijte na 190°C.
Dva pleha obložite papirom za pečenje.
U zdjelu dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so i koricu limuna. Izmiješajte.
Dodajte puter i miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
U drugu zdjelu dodajte mlijeko, jaje i žumanjak. Izmiješajte, a zatim dodajte brašnu.
Miješajte spatulom ili drvenom kašikom dok ne počne da se spaja.
Zatim prebacite na radnu površinu.
Dodajte suho voće iz više puta i miješajte tijesto. Prestanite mješati kada se brašno sjedini.
Poravnjajte rukama, tako da tijesto bude debljine oko 2,5 cm, a zatim izrežite okruglim rezačem.
Redajte na pleh, ostavljajući između razmak.
Premažite bjelanjkom i pospite cimet šećerom.
Pecite oko 18-20 minuta, dok lagano ne porumene. Sačekajte da se ohaldi i poslužite sa krem sirom i slatkom.
Scones sa grožđicama
Sastojci
Follow The Directions
Ovi domaći scones sa grožđicama idealni su za doručak, užinu ili popodnevni čaj. Hrskavi spolja, mekani iznutra, obogaćeni aromom limunove korice i mirisnog cimeta. Priprema je jednostavna, a rezultat su pogačice koje mirišu na toplinu doma. Savršeni su u kombinaciji sa krem sirom, džemom ili maslacem. Zahvaljujući suhom voću i bogatom tijestu, ovi scones će vas oduševiti svakim zalogajem. Isprobajte ovaj tradicionalni recept i uživajte u pravoj britanskoj poslastici – spremnoj za manje od sat vremena!

Pećnicu zagrijte na 190°C.

Dva pleha obložite papirom za pečenje.

U zdjelu dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so i koricu limuna. Izmiješajte.

Dodajte puter i miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

U drugu zdjelu dodajte mlijeko, jaje i žumanjak. Izmiješajte, a zatim dodajte brašnu.

Miješajte spatulom ili drvenom kašikom dok ne počne da se spaja.

Zatim prebacite na radnu površinu.

Dodajte suho voće iz više puta i miješajte tijesto. Prestanite mješati kada se brašno sjedini.

Poravnjajte rukama, tako da tijesto bude debljine oko 2,5 cm, a zatim izrežite okruglim rezačem.

Redajte na pleh, ostavljajući između razmak.

Premažite bjelanjkom i pospite cimet šećerom.

Pecite oko 18-20 minuta, dok lagano ne porumene. Sačekajte da se ohaldi i poslužite sa krem sirom i slatkom.