-
Priprema20 min
-
Kuhanje15 min
Sastojci
Koraci
Domaći slanci – tradicija u svakom zalogaju! Slanci su savršeno mekano i aromatično pecivo koje budi sjećanja na djetinjstvo. Idealni su za doručak, užinu ili večeru, uz jogurt ili sir. Uz jednostavnu pripremu i nekoliko sastojaka, uživajte u toplim, domaćim slancima s prepoznatljivom hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti.
U zdjelu dodajte 500 g brašna, 1 malu kašiku soli, šećer, kvasac, jogurt, ulje i mlaku vodu.
Mijesite dok ne dobijete mekano i glatko tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se udvostruči.
Tijesto podijelite na 15 dijelova a zatim oblikujte loptice.
Svaku lopticu razvucite u duguljasti oblik i urolajte. Lagano ih prstima produžite i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Prekrijte krpom i ostavite slance da narastu još 15-20 minuta.
Zagrijte pećnicu na 250°C. Pecite slance 5 minuta, a zatim ih izvadite i prelijte pripremljenim prelivom (umutite 2 kašike brašna,1 kašiku soli i malo vode da dobijete gustu smjesu). Vratite slance u pećnicu i pecite dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju.
Čim ih izvadite iz pećnice, premažite ih komadićem maslaca kako bi bili još mekši i mirisniji.
Slanci
Sastojci
Follow The Directions
Domaći slanci – tradicija u svakom zalogaju! Slanci su savršeno mekano i aromatično pecivo koje budi sjećanja na djetinjstvo. Idealni su za doručak, užinu ili večeru, uz jogurt ili sir. Uz jednostavnu pripremu i nekoliko sastojaka, uživajte u toplim, domaćim slancima s prepoznatljivom hrskavom koricom i mekanom unutrašnjosti.
U zdjelu dodajte 500 g brašna, 1 malu kašiku soli, šećer, kvasac, jogurt, ulje i mlaku vodu.
Mijesite dok ne dobijete mekano i glatko tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se udvostruči.
Tijesto podijelite na 15 dijelova a zatim oblikujte loptice.
Svaku lopticu razvucite u duguljasti oblik i urolajte. Lagano ih prstima produžite i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Prekrijte krpom i ostavite slance da narastu još 15-20 minuta.
Zagrijte pećnicu na 250°C. Pecite slance 5 minuta, a zatim ih izvadite i prelijte pripremljenim prelivom (umutite 2 kašike brašna,1 kašiku soli i malo vode da dobijete gustu smjesu). Vratite slance u pećnicu i pecite dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju.
Čim ih izvadite iz pećnice, premažite ih komadićem maslaca kako bi bili još mekši i mirisniji.