Tart od limuna

Tart od limuna
  • Priprema
    15 min
  • Kuhanje
    50 min
  • Broj osoba
    8

Sastojci

Koraci

Korak 1

U multipraktik dodati brašno, šećer u prahu, so i maslac. Pulsirati dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Korak 2

Zatim dodati jaje i aromu vanilije i izmiksati.

Korak 3

Dobijeno tijesto oblikovati poput diska, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider na 30 minuta.

Korak 4

Nakon 30 minuta tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljati tako da bude 5 mm debljine.

Korak 5

Prebaciti tijesto na kalup za tart, pritisnuti uz dno i sa strana a višak odrezati.

Korak 6

Uz pomoć viljuške izbocati tijesto, a potom ostaviti u zamrzivač na 30 minuta.

Korak 7

U međuvremenu u zdjelu dodati 2 jaja, žumanjke, šećer, koricu i sok od limuna. Izmiješati.

Korak 8

Zatim dodati vrhnje i opet izmiješati. Dobijenu smjesu ostaviti po strani.

Korak 9

Pećnicu zagrijati na 175°C.

Korak 10

Tijesto izvaditi iz zamrzivača, preko staviti papir za pečenje, a zatim suhi grah ili rižu.

Korak 11

Peći oko 15 minuta.

Korak 12

Izvaditi iz pećnice, skinuti papir za pečenje zajedno s rižom/grahom, a koru vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta, dok blago ne porumeni.

Korak 13

Smanjiti temperaturu na 150°C.

Korak 14

Uliti smjesu od limuna preko kore i peći još 20 minuta.

Korak 15

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ostaviti u frižider na 2h.

Korak 16

Po želji prije posluživanja posuti šećerom u prahu.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!