-
Priprema15 min
-
Kuhanje50 min
-
Broj osoba8
Sastojci
Koraci
U multipraktik dodati brašno, šećer u prahu, so i maslac. Pulsirati dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Zatim dodati jaje i aromu vanilije i izmiksati.
Dobijeno tijesto oblikovati poput diska, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider na 30 minuta.
Nakon 30 minuta tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljati tako da bude 5 mm debljine.
Prebaciti tijesto na kalup za tart, pritisnuti uz dno i sa strana a višak odrezati.
Uz pomoć viljuške izbocati tijesto, a potom ostaviti u zamrzivač na 30 minuta.
U međuvremenu u zdjelu dodati 2 jaja, žumanjke, šećer, koricu i sok od limuna. Izmiješati.
Zatim dodati vrhnje i opet izmiješati. Dobijenu smjesu ostaviti po strani.
Pećnicu zagrijati na 175°C.
Tijesto izvaditi iz zamrzivača, preko staviti papir za pečenje, a zatim suhi grah ili rižu.
Peći oko 15 minuta.
Izvaditi iz pećnice, skinuti papir za pečenje zajedno s rižom/grahom, a koru vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta, dok blago ne porumeni.
Smanjiti temperaturu na 150°C.
Uliti smjesu od limuna preko kore i peći još 20 minuta.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ostaviti u frižider na 2h.
Po želji prije posluživanja posuti šećerom u prahu.
Tart od limuna
Sastojci
Follow The Directions
U multipraktik dodati brašno, šećer u prahu, so i maslac. Pulsirati dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Zatim dodati jaje i aromu vanilije i izmiksati.
Dobijeno tijesto oblikovati poput diska, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider na 30 minuta.
Nakon 30 minuta tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljati tako da bude 5 mm debljine.
Prebaciti tijesto na kalup za tart, pritisnuti uz dno i sa strana a višak odrezati.
Uz pomoć viljuške izbocati tijesto, a potom ostaviti u zamrzivač na 30 minuta.
U međuvremenu u zdjelu dodati 2 jaja, žumanjke, šećer, koricu i sok od limuna. Izmiješati.
Zatim dodati vrhnje i opet izmiješati. Dobijenu smjesu ostaviti po strani.
Pećnicu zagrijati na 175°C.
Tijesto izvaditi iz zamrzivača, preko staviti papir za pečenje, a zatim suhi grah ili rižu.
Peći oko 15 minuta.
Izvaditi iz pećnice, skinuti papir za pečenje zajedno s rižom/grahom, a koru vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta, dok blago ne porumeni.
Smanjiti temperaturu na 150°C.
Uliti smjesu od limuna preko kore i peći još 20 minuta.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ostaviti u frižider na 2h.
Po želji prije posluživanja posuti šećerom u prahu.
Ocijeni