Torta s kruškama

Torta sa kruškama
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    30 min
  • Broj osoba
    12

Sastojci

Koraci

Svježa i kremasta torta sa sezonskim kruškama.

Korak 1

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.

Korak 2

Miješati bjelanjake dok ne dobijete pjenu.

Korak 3

U drugoj zdjeli dodati žumanjke i 160 g šećera. Miješati dok ne postanu svijetlo žute boje. Zatim dodati 150 g otopljenog maslaca, mlijeko, 70 g gustina i prašak za pecivo. Miješati dok se sastojci ne sjedine.

Korak 4

U dobijenu smjesu iz više puta dodati pjenu od bjelanjaka, lagano mješajući odozdo prema gore.

Korak 5

Zatim dodati lješnjak, miješajući na isti način.

Korak 6

Kalup Ø24cm obložiti papirom za pečenje, uliti dobijenu smjesu.

Korak 7

Peći na 170°C 25 minuta.

Korak 8

Izvaditi iz pećnice, ostaviti u kalupu dok se skroz ne ohladi.

Korak 9

Izvaditi iz kalupa, izrezati tako da dobijete dvije kore.

Korak 10

Kruške ogluti i izrezati na kockice.

Korak 11

U tavi otopiti 20 g maslaca, dodati kruške i 100 g šećera. Nakon što se šećer otopi dodati sok od limuna u koji ste prethodno dodali gustin i kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Ostaviti da se ohlade.

Korak 12

U drugu zdjelu dodati mascarpone, miješati oko 30 sekundi a zatim dodati šećer u prahu i aromu vanilije. Miješati 2-3 minute, a zatim dodati vrhnje za kolače i miješati još nekoliko minuta.

Korak 13

Dobijenoj kremi dodati kruške i lagamo izmiješati.

Korak 14

Na tacnu za tortu staviti prsten od kalupa, zatim staviti koru a preko rasporediti kremu i poklopiti drugom korom.

Korak 15

Tortu ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 3h.

Korak 16

Ukloniti prsten od kalupa i ukrasiti šećerom u prahu.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!